Valoarea depozitelor la sucursalele băncilor străine din România în scădere cu 2,1%

Valoarea depozitelor sucursalelor băncilor străine din România a înregistrat o scădere de 2,1 la sută, la finele trimestrului IV 2011, dar pe ansamblul sistemului s-a înregistrat o creştere a valorii depozitelor cu 3,7 la sută, până la 309,4 miliarde lei, cel mai mare nivel din ultimii ani, informează, luni, Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB).
Romania TV
23 ian. 2012, 10:39
Valoarea depozitelor la sucursalele băncilor străine din România în scădere cu 2,1%

Numărul deponenţilor garantaţi din evidenţele instituţiilor de credit participante la Fond a înregistrat prima creştere, după o perioadă de doi ani de contracţie. Faţă de 30 septembrie 2011, numărul total al deponenţilor garantaţi s-a mărit, până la finele anului, cu 2,4%, ajungând la 15.608.720 persoane, din care 99,8% din deponenţi sunt acoperiţi integral.

„Dinamica pozitivă a valorii totale a depozitelor pe ansamblul sistemului bancar a fost determinată de evoluţia ascendentă înregistrată la nivelul instituţiilor de credit participante la Fond, cu o variaţie trimestrială de +4,1%. În schimb, valoarea depozitelor la sucursalele băncilor străine din România a cunoscut un declin cu 2,1%”, pregizează FGDB, într-un comunicat remis, luni, AGERPRES.

Cele 33 de instituţii de credit participante la Fond concentrau, la 31decembrie 2011, 92,5% din valoarea totală a depozitelor pe ansamblul sistemului bancar din România. Cea mai mare influenţă la majorarea valorii totale a depozitelor la instituţiile de credit participante la Fond revine depozitelor negarantate ale persoanelor juridice (+2,4 puncte procentuale). Valoarea depozitelor garantate, care reprezenta 50% din valoarea totală a depozitelor la instituţiile de credit participante la Fond, s-a mărit cu 3,5% în trimestrul IV 2011, respectiv cu 8,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Pe categorii de deponenţi, persoanele fizice si cele juridice au contribuit cu 54,2%, respectiv 45,8% la sporul depozitelor garantate în ultimul trimestru al anului, precizează Fondul.

Potrivit FGDB, din punctul de vedere al monedei de denominare, depozitele garantate denominate în lei au avansat mai rapid decât depozitele în valută (+5,1% faţă de +0,6%), acestea din urmă crescând doar în cazul categoriei persoanelor juridice. În raport cu valoarea depozitelor garantate, suma acoperită efectiv de Fond la toate instituţiile de credit participante reprezenta 79,1%.

Variaţia trimestrială a valorii totale a depozitelor persoanelor fizice instituţiile de credit participante, s-a mărit cu 3,1%, ajungând la 113,2 miliarde lei.

La 31 decembrie 2011, 70,6% din valoarea totală a depozitelor garantate corespundea depozitelor de valori sub plafonul de garantare, acestea fiind acoperite integral (valoarea cumulată a compensaţiilor potenţiale pentru această categorie de depozite este egală cu valoarea depozitelor garantate de valori cel mult egale cu 100.000 euro). Pentru depozitele de valori mai mari, compensaţia este limitată la plafonul de garantare, în acest caz valoarea cumulată a compensaţiilor potenţiale reprezentând 29,3% din valoarea totală a depozitelor garantate ce depăşeau echivalentul în lei al 100.000 euro la 31 decembrie 2011, arată instituţia de garantare.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Vedetă de pe Netflix, moarte bruscă. S-a stins la doar 28 de ani
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Închisoare de până la 6 ani pentru Călin Georgescu. Lovitură pentru fostul candidat. Nu se aștepta la asta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Toți oamenii lui Bolojan: cine sunt și cât câștigă consilierii și secretarii de stat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări