Valul al treilea al pandemiei COVID a început în România. Cristian Oancea: ”Sunt tot mai multe forme severe de boală”

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara susține că valul trei al pandemiei COVID a început în România.

26 feb. 2021, 15:57
Valul al treilea al pandemiei COVID a început în România. Cristian Oancea: ”Sunt tot mai multe forme severe de boală”

Valul al treilea al pandemiei COVID a început în România. Într-o intervenție telefonică la Digi24, medicul a declarat că a început valul al treilea al epidemiei în România, fiind tot mai multe forme severe de boală la pacienți tineri, semn că virusul a suferit mutații.

Astăzi s-a împlinit un an de la primul caz de coronavirus din România, iar medicii sunt epuizați în primul rând psiho-emoțional și apoi fizic, după cum susține Cristian Oancea.

Citește și: Republica Moldova a ajuns de râsul lumii. E singura ţară din Europa în care nimeni nu a fost vaccinat anti-Covid

Valul al treilea al pandemiei COVID a început în România. Medicul a declarat că, în ultima perioadă,  sunt tot mai mulți pacienți tineri, de 30-40 de ani, care au „forme fulminante, agresive ale bolii, semn că virusul a suferit mutații”. Cristian Oancea a precizat că oamenii care au simptome trebuie să meargă la spital, pentru că dacă se intervine la timp pot fi vindecați.

Tulpina românească a coronavirusului a fost identificată în 34 de ţări

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, spune că aşa-numita tulpină românească a coronavirusului a fost descoperită în nu mai puţin de 34 de țări.

„Nu avem motive să credem că aceasta tulpină este numai în România, sunt 34 de state unde a fost identificată, deci cred că e mai degrabă un element de interes pentru că a fost menționată Romania, dar nu e doar țara noastră”, a declarat profesorul Alexandru Rafila, referitor la mutația N439K, cunoscută şi sub numele de tulpina românească a coronavirusului. Acesta a adăugat că această nouă tulpină a fost prima oară detectată în Scoția, în martie anul trecut.

Totuşi, din datele medicale publicate în revistele de specialitate reiese că o a doua linie independentă (desemnată linia ii) a mutaţiei N439K a fost eșantionată pentru prima dată în România în 13 mai 2020, potrivit cell.com.

„E vorba de o mutație punctiformă-minimală, se poate asocia și cu alte mutații, virusul poate scăpa de răspunsul imun al vaccinului, dacă afectează zona aia neutralizată de anticorpi. Nu putem să afirmăm că rezistă la medicamente şi vaccinuri decât dacă ea se poate asocia și cu alte mutații și dacă apare o varianta de virus care să scape răspunsul sistemului imunitar”,  a mai spus deputatul PSD.