Valul de caniculă se extinde în România. Spre seară, vin furtuni puternice. Vezi zonele afectate

Valul de caniculă se extinde în România. Meteorologii ANM anunță temperaturi sufocante și disconfort termic ridicat în sudul și vestul țării. Și după caniculă vin și furtuni puternice.

19 iul. 2023, 10:15
Valul de caniculă se extinde în România. Spre seară, vin furtuni puternice. Vezi zonele afectate
Anunţ de ultima oră de la ANM: când scăpăm de frig şi ploi. Cât mai ţine valul de aer polar care a pus stăpânire pe România

Meteorologii ANM au emis o AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN de val de căldură, caniculă, disconfort termic ridicat pentru ziua de miercuri.

”Valul de căldură se va menține în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, precum și în sudul Crișanei și al Moldovei. Va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 23 de grade”, a transmis ANM.

De asemenea, pentru județeșe Dolj, Olt și Teleorman a fost emisă alertă COD PORTOCALIU. În județele Dolj, Olt și Teleorman se vor înregistra temperaturi maxime de 38…39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime se vor situa în general peste 20…22 de grade.

Caniculă și disconfort termic vor fi și joi, de Sfântul Ilie. A fost emisă alertă cod galben de val de căldură, caniculă, disconfort termic ridicat. Valul de căldură se va menține în Muntenia, Dobrogea, jumătatea sudică a Moldovei și Olteniei. Va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 23 de grade.

Valul de căldură și disconfortul termic vor persista, îndeosebi în regiunile sudice și în următoarele zile.

Citește și: Prognoza meteo. Potop după caniculă, se anunţă furtuni electrice şi căderi de grindină

 

Furtuni puternice după caniculă în sudul și vestul țării

Administrația Națională de Meteorologie a emis AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN de furtuni pentru intervalul 19 iulie, ora 12:00 – 20 iulie, ora 10:00. În intervalul menționat, la început în Banat, iar spre seara și noaptea și în Oltenia, vestul Munteniei, Maramureș și local în Transilvania și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp).

Citește și: Zile de foc în România! ANM a emis alerte cod galben și portocaliu de caniculă. Vor fi temperaturi de 40 grade la umbră, dar și furtuni

Totodată, meteorologii au emis avertizare COD PORTOCALIU de ploi torențiale și vijelii pentru 19 iulie, ora 18:00 – 20 iulie, ora 10:00. În Banat și vestul Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70…90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp).

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI
Valul de căldură se va menține. Va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU)
va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 35…37 de grade, iar cele minime de 20…22
de grade. În noaptea de miercuri spre joi și pe parcursul zilei de joi vor fi perioade cu înnorări accentuate, intensificări
de scurtă durată ale vântului, descărcări electrice și averse, iar probabilitatea pentru vijelie și grindină va fi ridicată.