Canicula se prelungeşte, dar vor fi şi furtuni. Vor fi temperaturi de peste 40 de grade

Valul de caniculă se prelungeşte. Meteorologii anunţă temperaturi caniculare în majoritatea zonelor, iar disconfortul termic va fi ridicat. De asemenea, vin furtuni în aproape toată ţara.

25 iul. 2022, 11:12
Canicula se prelungeşte, dar vor fi şi furtuni. Vor fi temperaturi de peste 40 de grade

Canicula se prelungeşte în România. De luni până joi meteorologii anunţă un nou val de căldură şi disconfort termic ridicat iniţial în jumătatea de sud-vest, iar apoi se va extinde din nou în cea mai mare parte a țării.

În special în regiunile vestice și sudice disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade.

Meteorlogii anunţă că valul de căldură va continua și în următoarea perioadă.

Citeşte şi: Elena Mateescu anunţă fenomene extreme în zilele următoare: Nopţi tropicale şi furtuni violente

Marţi, valul de caniculă va fi mult mai intens în Banat, Crișana, Oltenia și local în Muntenia și vestul Transilvaniei și al Maramureșului.

„În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, a anunţat ANM.

Citeşte şi: Prognoza meteo 25 iulie 2022. Canicula se intensifică, iar disconfortul termic rămâne crescut. Când vor reveni temperaturile normale pentru această perioadă

 

Prognoza meteo 26 iulie 2022

Vremea va fi călduroasă, chiar caniculară pe arii extinse în regiunile vestice, sudice și local în centru și în nord-vest. Disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în Oltenia, Muntenia, în Câmpia de Vest și pe alocuri în Dobrogea.

Pe parcursul zilei cerul va fi variabil şi doar la munte vor fi posibile izolat ploi de scurtă durată, iar vântul va sufla în general moderat pe litoral şi pe crestele montane. Seara şi noaptea însă, în regiunile vestice şi nordice, va creşte probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică (înnorări accentuate, local intensificări ale vântului, posibil vijelii, averse şi descărcări electrice). Temperaturile maxime se vor încadra în general între 30 şi 38 de grade, cu valori de 27…30 de grade pe litoral, iar minimele termice vor fi cuprinse între 14 şi 23 de grade, mai coborâte în depresiunile intramontane, spre 8 grade.

În Bucureşti, vremea va deveni din nou caniculară, cu disconfort termic în creştere și indice temperatură-umezeală (ITU) ce va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 36…37 de grade, iar cea minimă de 20…21 de grade, mai scăzută în zona preorășenească spre 18 grade.

 

Prognoza meteo 27 iulie 2022

În sudul şi în sud-estul ţării valul de căldură va persista, va fi caniculă, iar disconfortul termic se va accentua și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, în timp ce în rest valorile termice vor fi mai scăzute față de ziua precedentă.

Local în nord, în centru, în est și la munte și pe arii mai restrânse în rest vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin înnorări accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat ploile vor avea caracter torenţial şi vor fi posibile vijelii şi grindină. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 28 şi 37 de grade, mai ridicate (spre 39…40 de grade) în Muntenia. Minimele termice vor fi cuprinse între 12 şi 22 de grade.

În Bucureşti, canicula se va intensifica, temperatura maximă se va situa în jurul a 39 de grade, iar cea minimă va fi de 20…21 de grade şi prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil în prima parte a zilei, apoi vor fi condiții pentru înnorări temporar accentuate, intensificări ale vântului, descărcări electrice şi averse.

Citeste si ANM: „Ne putem aştepta la noi recorduri de temperatură”. Vârful caniculei înregistrat în țara noastră a fost în august 1951