ANM: „Ne putem aştepta la noi recorduri de temperatură”. Vârful caniculei înregistrat în țara noastră a fost în august 1951

Meteorologii au emis o avertizare Cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi de până la 41 de grade Celsius, valabilă duminică în 15 judeţe din sudul ţării. Situaţia ar putea deveni şi mai gravă, anunţă specialiştii.

23 iul. 2022, 08:26
ANM: „Ne putem aştepta la noi recorduri de temperatură”. Vârful caniculei înregistrat în țara noastră a fost în august 1951

ANM anunţă că temperaturile resimțite în România au ajuns deja la valori greu de suportat. Peste tot unde este cod portocaliu, în sud și în vest, avem temperaturi resimțite de 35 de grade, ceea ce reprezintă pragul caniculei. Cel mai cald este în Capitală.

Potrivit ANM, sunt vizate judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi şi Constanţa.

În aceste zone, valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38-41 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20-22 de grade şi prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Alertă meteo COD PORTOCALIU. Canicula se extinde, vor fi temperaturi de până la 41 de grade la umbră. Prognoza meteo actualizată
În jumătatea de nord a ţării, după orele amiezii local vor fi manifestări specifice instabilităţii atmosferice.

În stația Filaret, printre betoane au fost înregistrate 36 de grade. Atenție, vorbim de temperatură resimțită, așa că grijă mare, este momentul în care să nu ieșiți afară, iar dacă o faceți, să aveți apă la voi și să nu stați expuși prea mult la soare.

Meteorologul ANM Radu Ilea a declarat, la Euronews România, că ne putem aștepta în zilele următoare la cod roșu de caniculă, dacă se vor depăși recordurile de temperatură ale perioadei.

„Ne putem aștepta la o situație de cod roșu pentru partea de vest, dacă temperaturile maxime vor depăși recordurile de temperatură maximă absolută ale perioadei. Nu vom scăpa de această vreme caniculară, chiar dacă valorile termice pe parcursul zilei de 25 iulie vor mai scădea în jumătatea de nord. Totuși, de marți, 26 iulie, valul de căldură va continua să se extindă în mare parte din țară”, a declarat meteorologul Radu Ilea la Euronews România.

Citeşte şi: Temperaturi de peste 50 de grade Celsius în România! Avertismentul unui specialist: „Verile vor fi din ce în ce mai lungi”

Vremea în august. „Cu siguranţă, se va extinde starea de secetă pedologică extremă”

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, a anunțat că ne așteapă o lună august extrem de caldă, cu precipitații puține. Potrivit acesteia, „se va extinde starea de secetă pedologică extremă în bună parte din ţară”.

„Este semnificativ faptul că semnalul pentru intervalul 25 iulie – 22 august, prin actualizarea estimărilor pentru intervalul de o lună, la nivelul celor patru săptămâni, rămâne pe un fond de vreme caldă şi cu semnal în continuare de deficit de precipitaţii fapt care va accentua şi posibil, cu siguranţă, se va extinde starea de secetă pedologică extremă în bună parte din ţară, aşa cum este prezentă şi la acest moment în Moldova, în Dobrogea, Muntenia, Oltenia, de asemenea Banat, Crişana, Maramureş şi cea mai mare parte a Transilvaniei”, a spus directorul ANM.

ANM: Codul portocaliu va fi extins duminică

În ceea ce privește valul de căldură care lovește România zilele acestea, directorul ANM a spus că se aşteaptă ca valul de căldură să se intensifice, menţionând că avertizarea meteorologică de cod portocaliu de caniculă va fi extinsă duminică şi în zona de sud a ţării.

„În această dimineaţă am actualizat şi va fi emisă la ora 10.00 avertizarea meteorologică pentru următorul interval, având în vedere faptul că astăzi şi mâine rămânem pe avertizare de cod portocaliu pentru partea de vest, nord-vest, sud-vest a ţării, respectiv Banat, Crişana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei şi vestul Maramureşului. Ne aşteptăm ca valul de căldură să se intensifice, vorbim de temperaturi între 38 şi 40 de grade şi minime care nu vor coborî sub 20 – 22 de grade şi disconfortul termic va fi accentuat”, a precizat Mateescu, la videoconferinţa premierului Nicolae Ciucă cu prefecţii, pe tema măsurilor de intervenţie pentru combaterea efectelor caniculei.

Ea a menţionat că duminică avertizarea meteo va fi extinsă pentru zona de sud. „Pentru ziua de duminică, extindem avertizarea meteorologică de cod portocaliu pentru zona de sud a ţării, respectiv Oltenia, Muntenia, sud-vestul Dobrogei, având în vedere că în această parte a ţării maximele, de asemenea, vor fi cuprinse între 30 şi 40 de grade, nopţile tropicale, minimele nu vor coborî sub 20 – 22 de grade şi, prin urmare, disconfortul termic va fi unul în continuare accentuat, cu pragul temperatură/umezeală peste 80 de unităţi. Vorbim şi de avertizare meteorologică de cod galben astăzi şi mâine, care rămâne valabilă, de asemenea, în cea mai mare parte a ţării, pentru că şi în aceste zone valorile de temperaturi sunt cuprinse între 35 şi 37 de grade, iar pentru ziua de duminică şi luni vorbim, de asemenea, tot de o avertizare meteorologică de cod galben, în continuare, pentru că în regiunile sudice şi sud-estice temperaturile rămân în acelaşi ecart de 35 – 37 de grade”, a arătat directorul ANM.

Potrivit Elenei Mateescu, duminică, în jumătatea de nord a ţării, după orele amiezii, vor fi şi manifestări specifice instabilităţii atmosferice – vijelii şi averse torenţiale la nivel punctiform.

Pe durata avertizărilor meteorologice, autorităţile au stabilit o serie de măsuri şi au făcut recomandări pentru populaţie.

La nivelul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale

  • adaptarea programului de lucru şi limitarea activităţilor desfăşurate în aer liber;
  • amenajarea unor puncte medicale de prim ajutor şi de adăpostire a populaţiei, dotate cu apă potabilă care să fie distribuită gratuit;
  • informarea preventivă a populaţiei cu privire la importanţa respectării recomandărilor pe timpul perioadelor caniculare, precum şi interdicţia utilizării focului deschis în zonele de mirişti şi vegetaţie uscată;
  • monitorizarea zonelor forestiere şi, în special, a celor frecventate de turişti, de către personalul ocoalelor silvice, administratorii sau proprietarii acestora;
  • desfăşurarea de controale de prevenire şi stingere a incendiilor la nivelul zonelor forestiere, precum şi la nivelul localităţilor şi operatorilor economici deţinători de culturi agricole;
  • identificarea şi monitorizarea persoanelor vulnerabile;
  • asigurarea operativităţii tuturor mijloacelor din înzestrare, cu accent pe cele utilizate pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, pentru stingerea incendiilor sau intervenţiei la accidentele pe căile rutiere sau feroviare.

Recomandări adresate populaţiei:

  • evitarea deplasărilor sau alternarea acestora cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spatii publice);
  • evitarea spaţiilor aglomerate, a expunerii la soare şi a efortului fizic intens între orele 11.00-18.00;
  • asigurarea unei hidratări şi alimentaţii corespunzătoare

Cei mai călduroși ani din istoria României. Nu suntem departe de cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în țară

Este cod portocaliu de caniculă în vestul și sudul țării. În următoarele zile termometrele vor urca până la 40 de grade la umbră. Specialiștii recomandă populației să evite expunerea prelungită la soare pe timpul zilei și să consume un pahar de apă la fiecare 15-20 de minute.

Nu suntem departe de cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în România, care este de 44.5 grade Celsius. S-a întâmplat în 1951, în câmpia Bărăganului.

Vârful caniculei înregistrat în țara noastră a fost în august 1951

Vârful caniculei înregistrat în țara noastră a fost consemnat la 30 de kilometri de Brăila, pe 10 august 1951. 44.5 grade au fost atunci. Specialiștii spun că acum 71 de ani canicula nu se întindea pe o perioadă atât de lungă, iar episoadele nu erau atât de frecvente ca acum.

Clima caniculară a fost aproape să-și bată propriul record acum 15 ani. În iulie 2007, la Calafat au fost 44,3 grade Celsius.

Cei mai călduroși ani din istore: 1916, 1946, 1951, 1987, 2000, 2007, 2012 și 2015. Observați, așadar, că sunt tot mai frecvenți anii în care vara avem peste 40 de grade.

În 2012, la Giurgiu și la Turnu Măgurele au fost mai mult de 100 de zile cu maxime de peste 30 de grade.

Partea proastă este că nu ne putem răcori nici noaptea. În iulie 2007 am avut cea mai călduroasă noapte de când se fac observații meteorologice. La Cernavodă și Călărași au fost peste 27 grade.