Consens pe bugetul UE: 960 miliarde de euro, prima scădere bugetară din istorie

Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a declarat s-a ajuns la consens pe bugetul UE. Lucrările Consiliului European au fost reluate la Bruxelles în jurul orei 15.30, ora României, după o întrerupere de aproape cinci ore.

08 feb. 2013, 15:46
Consens pe bugetul UE: 960 miliarde de euro, prima scădere bugetară din istorie

Acordul la care au ajuns liderii europeni cu ocazia summitului de la Bruxelles prevede un buget multianual al Uniunii Europene de 960 de miliarde de euro, prima scădere bugetară din istoria Blocului comunitar.

Comisia Europeană solicitase un buget de 1.003 miliarde de euro. „Este un acord la care s-a ajuns cu greu, dar cred că este un bun compromis”, a declarat preşedintele Franţei, Francois Hollande.

„Am realizat acordul. Consiliul European a convenit asupra bugetului financiar multianual pentru restul acestui deceniu. A meritat aşteptarea”, a anunţat preşedintele Van Rompuy pe contul său de Twitter.

La reluarea lucrărilor, preşedintele Van Rompuy urma să prezinte o nouă formulă revizuită pentru bugetul UE 2014-2020.

El înaintase şi în cursul dimineţii o altă propunere, după o negociere maraton care s-a prelungit pe durata întregii nopţi de joi spre vineri.

România, dar şi Bulgaria şi Cehia sunt nemulţumite de cadrul financiar avansat în această dimineaţă de preşedintele Consiliului. De asemenea, surse oficiale au precizat că propunerea formulată în cursul zilei de vineri va reduce semnificativ alocarea pentru România, cu peste un miliard sub pragul de 40 de miliarde.

Pentru exerciţiul financiar 2007-2013, România are o alocare totală de 33,5 miliarde euro.

Preşedintele Traian Băsescu participă la Consiliul European de la Bruxelles, unde a avut loc a doua rundă de negocieri la nivelul celor 28 de lideri ai statelor UE privind cadrul financiar multianual 2014-2020 al Uniunii.