Van Rompuy: Nu excludem în stadiile ulterioare modificarea nivelului cheltuielilor

Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a declarat vineri, după încheierea fără niciun acord a lucrărilor summitului liderilor UE, că nu a scăzut nivelul cheltuielilor sub cele 80 de miliarde de euro prevăzute în propunerea sa iniţială faţă de propunerea Comisiei Europene pentru că, în contextul actualelor divergenţe, a considerat că este cel mai înţelept să procedeze aşa.

RomaniaTV.net
23 nov. 2012, 18:53
Van Rompuy: Nu excludem în stadiile ulterioare modificarea nivelului cheltuielilor

‘Ne vom continua consultările în săptămânile viitoare pentru a ajunge la un consens. Discuţiile bilaterale şi contactele constructive au pus în evidenţă un grad suficient de convergenţă potenţială’, a afirmat el, potrivit Agerpres.

Liderii UE nu au reuşit vineri să ajungă la un acord asupra bugetului UE pentru perioada 2014-2020, existând divergenţe prea mari pentru a se obţine o poziţie comună.

Herman van Rompuy a amintit că în trecut negocierile asupra bugetului au necesitat în general mai multe întâlniri, cum s-a întâmplat în 2005, când au început sub preşedinţia luxemburgheză şi s-au terminat sub cea britanică.

Preşedintele UE a indicat că a făcut o propunere de buget care cuprinde tăieri, aşa cum au cerut mai multe ţări, printre care şi Marea Britanie.

Întrebat de ce nu a operat acele tăieri la capitolul general de cheltuieli solicitate de unele state net contributoare, Van Rompuy a subliniat că propunerea sa prevede o reducere cu 20 de miliarde de euro faţă de perioada 2007-2013 sau de 2%.

‘Este un buget foarte restrictiv. Am pus acest lucru pe masă la toate consultările, unii au vrut tăieri mai mari, alţii mai mici, aşa că am păstrat linia. Nu excludem că în stadii ulterioare va trebui să modificăm nivelul cheltuielilor. Dar lucrăm în etape. Şi credem că în această etapă cea mai înţeleaptă soluţie este, în contextul divergenţelor existente, să menţinem reducerea de 80 de miliarde. Sentimentul meu este că putem merge mai departe, dar necesită muncă pregătitoare şi reducerea trebuie să fie echilibrată’, a mai spus Van Rompuy.