Vânzările de maşini electrice în Europa, în scădere. Dacia sfidează declinul pieţei auto şi revine în topul vânzărilor

Chiar dacă au cunoscut un trend crescător în ultimii ani, vânzările de maşini electrice au înregistrat o primă lună de scăderi, în iunie, pe fondul unui declin semnificativ al întregii pieţe auto din Europa.

29 iul. 2022, 14:16
Vânzările de maşini electrice în Europa, în scădere. Dacia sfidează declinul pieţei auto şi revine în topul vânzărilor

Vânzările de maşini electrice şi-au temperat creşterea rapidă înregistrată pe fondul tranziției producătorilor de automobile la propulsia cu baterii. Datele Jato Dynamics pentru luna iunie relevă chiar o scădere a tranzacţiilor pentru astfel de autovehicule.

Volumul total al vehiculelor electrice și PHEV (hibride cu încărcare) a scăzut cu 8 procente. Principala cauză este reprezentată de dificultățile cu care s-au confruntat constructorii pentru producția și livrarea mașinilor, în ansamblu, notează Profit.ro.

Citeşte şi: Scandal în jurul noului model Dacia Spring. Renault spune că şoferul e de vină, în cazul defectelor semnalate de un constănţean nemulţumit

Vânzările de maşini electrice în Europa, în scădere. Dacia, printre producătorii pe plus

Astfel, piața totală de autoturisme din Europa a scăzut cu 17%, cu un volum total de numai 1,05 milioane de unități, cu 220.000 mai puține decât în urmă cu un an. Tendința a afectat astfel și vânzările de mașini electrificate, care au scăzut pentru prima dată după aprilie 2020, momentul major al lockdown-urilor din toată Europa.

Cele mai vândute automobile din Europa au fost Peugeot 208 (24.488 unități, +38%), Dacia Sandero (24.299, +7%), care revine astfel printre liderii pieței, și Opel Corsa (19.679, -7%). O revenire spectaculoasă s-a înregistrat și pentru Dacia Duster, care a urcat pe locul 5 în clasamentul vânzărilor, cu un volum de 19.039 unități, după o creștere de 27% față de anul 2021.

Citeşte şi: Vânzările Dacia au crescut semnificativ în iunie în Marea Britanie

Pe segmentul vehiculelor electrice, Dacia Spring a dispărut din Top 10 (locul 12, 3268 unități), într-un clasament în care lider a devenit Tesla Model Y, care a livrat din nou un volum mare de mașini (16.687 unități). Pe locul doi se află Fiat 500, noua vedetă a segmentului electric, care a livrat 7.269 unități (+43%), iar pe locul 3, Tesla Model 3, cu 6.176 unități, deși are o scădere de 76% față de anul trecut. După șase luni, Dacia Spring a ajuns la aproape 20.000 de autoturisme înmatriculate în Europa, un rezultat bun, cu care depășește VW ID.3, de exemplu (17.203 unități) dar este doar la jumătate din performanța lui Tesla Model 3 (39.000 de unități).

Citeşte şi: Cât costă cea mai scumpă Dacia Duster. Pasionații de tuning i-au făcut ajustări (GALERIE FOTO)