Vara anului 2022 a fost cea mai călduroasă vară înregistrată în Europa. Au fost temperaturi de 47 de grade Celsius

Potrivit datelor oferite de serviciul european de monitorizare a schimbărilor climatice, Copernicus Climate Change Service, vara anului 2022 a fost cea mai călduroasă vară înregistrată în Europa.

08 sept. 2022, 18:35
Vara anului 2022 a fost cea mai călduroasă vară înregistrată în Europa. Au fost temperaturi de 47 de grade Celsius

Vara anului 2022, cea mai călduroasă vară înregistrată în Europa. Întregul continent s-a confruntat vara aceasta temperaturi caniculare şi secetă.

Vara anului 2022, cea mai călduroasă vară. Au fost înregistrate temperaturi record

Citeşte şi Prognoza meteo 9 septembrie. Temperaturi mai scăzute față de ziua precedentă

Serviciul meteorologic european a anunţat că datele arată că luna august în Europa a fost cea mai caldă înregistrată cu ”o diferenţă substanţială”. La nivel global, oamenii de ştiinţă spun că luna august din 2022 a fost a treia cel mai călduroasă lună august înregistrată până în prezent.

Conform datelor furnizate de Copernicus Climate Change Service, în 2022 s-a înregistrat un nou record atât pentru sezonul estival în ansamblu, cât şi pentru luna august. Vara a fost cu 0,4 grade Celsius mai caldă decât recordul anterior, stabilit anul trecut.

Luna august de anul acesta a fost cu 0,8 grade Celsius mai călduroasă decât aceeaşi lună în 2018.

”O serie intensă de valuri de căldură în Europa, alături de condiţii neobişnuit de uscate, au dus la o vară a extremelor, cu recorduri în ceea ce priveşte temperatura, seceta şi activitatea incendiilor în multe părţi ale Europei, care afectează societatea şi natura în diferite moduri.

Datele arată că nu am avut doar temperaturi record în august în Europa, ci şi în ceea ce priveşte vara, recordul precedentfiind stabilit abia anul trecut”, a declarat Freja Vamborg, cercetător senior la Copernicus Climate Change Service, potrivit News.ro. 

Reamintim că în Marea Britanie, temperaturile au atins un nou maxim de 40,3 grade Celsius, temperatură înregistrată la Coningsby în Lincolnshire pe 19 iulie, o diferenţă semnificativă faţă de recordul anterior de 38,7 grade Celsius stabilit în 2019.

Şi Franţa a înregistrat în vara aceasta maxime record, în timp ce temperaturile din Portugalia au atins 47 de grade Celsius în luna iulie.

Europa s-a confruntat în vara aceasta şi cu cele mai grave condiţii de secetă din ultimii 500 de ani.

La nivel global, temperaturile ridicate din august au persistat la scară largă, condiţiile de secetă afectând şi China. Cu toate acestea, multe regiuni au înregistrat averse semnificative care au dus la inundaţii, precum în cazul Pakistanului, unde inundaţiile s-au soldat cu pierderi de vieţi omeneşti.

Datele din satelit arată că vremea a fost mai umedă decât media în cea mai mare parte a Peninsulei Scandinave şi în părţi din sudul şi sud-estul Europei, unde o furtună ”derecho” a adus vânturi şi ploi extreme.

Oamenii de ştiinţă spun că atât căldura extremă, cât şi condiţiile umede sunt aşteptate într-un climat unde emisiile de gaze rezultate din activităţile umane au dus la creşterea temperaturilor cu peste 1,1 grade Celsius la ora actuală.

Citeşte şi Cod galben de ploi în nouă județe din România. Până când e valabilă avertizarea