Vara anului 2023 a fost cea mai caldă din istoria omenirii: „Temperaturile vor continua să crească atâta timp cât nu închidem robinetul emisiilor”

În anul 2023, s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi din istoria omenirii. Temperaturile globale din timpul acestui an, în emisfera nordică cel puțin, au depășit estimările experților și au fost cele mai ridicate înregistrate vreodată.

06 sept. 2023, 17:25
Vara anului 2023 a fost cea mai caldă din istoria omenirii: „Temperaturile vor continua să crească atâta timp cât nu închidem robinetul emisiilor”

Vara anului 2023 a fost un sezon nefast în patru continente: Asia, Africa, Europa și America de Nord au fost lovite de secete și incendii de vegetație din cauza valurilor de căldură. Acest lucru a avut un impact dramatic asupra ecosistemelor, economiilor și sănătății umane, relatează AFP.

Citește și Ciclonul Daniel loveşte Europa. Elena Mateescu, director ANM: „Vorbim de o ciclogeneză explozivă”

Vara anului 2023, cea mai caldă din istoria omenirii

Temperatura medie globală în lunile iunie, iulie şi august a fost de 16,77 grade Celsius, doborând recordul anterior din 2019, de 16,48 grade C, se arată într-un raport Copernicus. Iulie a fost cea mai fierbinte lună măsurată vreodată, iar august 2023 este a doua cea mai fierbinte, potrivit aceluiași raport.

„Cele trei luni pe care tocmai le-am avut sunt cele mai calde din aproximativ 120.000 de ani, deci efectiv din istoria omenirii. Dacă emisfera nordică va avea o iarnă „normală”, putem spune că 2023 va fi cel mai cald an pe care l-a cunoscut omenirea.

Temperaturile vor continua să crească atâta timp cât nu închidem robinetul emisiilor, provenite în principal din arderea cărbunelui, petrolului şi gazelor”, a declarat pentru AFP Samantha Burgess, director adjunct al C3S.

Citește și Inundații în Grecia. Scene de coșmar din cauza ploilor torențiale: oameni morți și mașini ajunse în Marea Egee VIDEO

„Colapsul climatic a început”, a declarat şeful ONU, António Guterres, într-un comunicat.