Varga: Microdelte ar putea fi amenajate pe 16 la sută din lungimea cursului Dunării

Microdelte ar putea fi amenajate, prin alimentarea cu apă a zonei subterane, pe 16 la sută din lungimea cursului Dunării, proiectul urmând să fie prezentat în cel mult o lună, a anunţat marţi ministrul pentru Ape şi Păduri, Lucia Varga.

05 mart. 2013, 11:27
Varga: Microdelte ar putea fi amenajate pe 16 la sută din lungimea cursului Dunării

Ministrul Lucia Varga a spus, marţi, că a propus în Guvern o serie de măsuri oferite de specialişti pentru amenajarea cursului Dunării. Soluţia propusă constă în amenajarea de diguri, acolo unde sunt comunităţi locale, adică pe 40 la sută din lungimea cursului, de zone agricole şi de poldere, pe aceeaşi suprafaţă, iar pe 16 la sută din curs să fie create zone umede prin care să fie alimentat cu apă subteranul.

Acestea vor fi ca nişte mici delte, unde se va putea practica pescuitul, dar şi turismul, servind totodată ca mijloace de prevenire a inundaţiilor, pentru că Dunărea va fi astfel mai puţin încorsetată, a precizat ministrul delegat pentru Ape şi Păduri, citat de Mediafax.

Lucia Varga a mai spus că a identificat pentru crearea acestor mici delte zonele Bistreţului şi Călăraşiului.

Un proiect de hotărâre de guvern care să cuprindă această strategie pentru Dunăre va fi elaborat în cel mult o lună, urmând să fie pregătit proiectul pentru a accesa fonduri europene în cadrul programului de finanţare 2014-2020.

Lucia Varga a menţionat că aceste amenajări pot presupune inclusiv exproprieri, pentru care vor fi alocate fonduri de la bugetul de stat.