Varianta Delta a înlocuit celelalte mutaţii ale coronavirusului. Restul tulpinilor reprezintă mai puţin de 1% din cazuri

Varianta Delta, prezentă în 185 de ţări, a înlocuit în mare măsură celelalte trei variante ''îngrijorătoare'', Alpha, Beta şi Gamma, care reprezintă de acum mai puţin de 1% din cazurile secvenţiate, a transmis Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

22 sept. 2021, 08:46
Varianta Delta a înlocuit celelalte mutaţii ale coronavirusului. Restul tulpinilor reprezintă mai puţin de 1% din cazuri

Toţi viruşii, inclusiv SARS-CoV-2 responsabil pentru COVID-19, suportă mutaţii în timp. Apariţia, la sfârşitul anului 2020, a unor variante care prezentau un risc crescut pentru sănătatea publică globală, inclusiv varianta Delta, a determinat OMS să caracterizeze variantele ”de urmărit” şi altele ca fiind ” îngrijorătoare” pentru a prioritiza activităţile de supraveghere şi cercetare la nivel mondial.

Virusul predominant care circulă în prezent este varianta Delta. Şi, de fapt, mai puţin de 1% din secvenţele disponibile în prezent sunt (variantele îngrijorătoare) Alpha, Beta şi Gamma”, a declarat Maria Van Kerkhove, directoarea echipei tehnice pentru COVID-19 din cadrul OMS, într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri pe reţelele sociale, preluate de Current News Bulletin.

Citeşte şi Valeriu Gheorghiţă, despre a treia doză de vaccin. „Doar aşa putem reduce reproducerea tulpinii Delta”

Acest virus a devenit mai puternic, este mai transmisibil şi este pe cale să-i concureze, să-i înlocuiască pe ceilalţi viruşi care circulă”, a adăugat ea, precizând că virusul a fost semnalat în 185 de ţări.

OMS a decis să numească variantele ”de urmărit” sau ”îngrijorătoare” folosind litere ale alfabetului grecesc pentru a evita orice stigmatizare a unei anumite ţări şi pentru a permite publicului larg să le pronunţe numele mai uşor. În prezent, OMS consideră că patru variante sunt ”îngrijorătoare”.

Citeşte şi Toate decesele Covid din România sunt considerate a fi cauzate de varianta Delta. Anunţ oficial făcut de INSP