Varianta indiană, cu 60% mai transmisibilă decât cea britanică. Epidemiologii avertizează că un nou val epidemic ar putea apărea, în pofida vaccinării

Oamenii de ştiinţă au veşti proaste. Vaccinarea ar putea să nu poată opri un nou val epidemic din cauza transmisibilităţii foarte ridicate a variantei indiene a coronavirusului.

10 iun. 2021, 09:29
Varianta indiană, cu 60% mai transmisibilă decât cea britanică. Epidemiologii avertizează că un nou val epidemic ar putea apărea, în pofida vaccinării

Varianta indiană a coronavirusului, numită şi varianta Delta, este cu circa 60% mai transmisibilă decât varianta britanică (varianta Alpha). Neil Ferguson, un reputat epidemiolog britanic, avertizează că, în pofida vaccinării masive, varianta indiană ar putea provoca un nou val epidemic comparabil ca amploare cu cel precedent, informează Reuters. Anterior, se estima că transmisibilitatea mutaţiei Delta este cu 50% mai mare.

Credem că 60% este probabil cea mai bună estimare’‘ în privinţa creşterii transmisibilităţii variantei indiene Delta, comparativ cu cea britanică Alpha, prima fiind acum dominantă faţă de cea din urmă în Marea Britanie.

Citeste si Un tânăr de 18 ani a ajuns la Urgență pentru infarct miocardic la 3 zile după vaccin. Cu ce ser a fost vaccinat

Varianta indiană ar putea produce un val epidemic mult mai agresiv decât anterioarele

Potrivit specialistului, un al treilea val de COVID-19 ar putea fi mult mai agresiv decât cel de-al doilea, prin care Marea Britanie a trecut în iarnă şi a fost provocat de varianta Alpha.

Epidemiologul este, însă, de părere că numărul deceselor ar putea fi, totuşi, mai mic raportat la numărul de cazuri, comparativ cu valul doi. Iar asta s-ar datora vaccinurilor.

‘Cred că decesele ar putea fi mai reduse, vaccinurile având un efect protector ridicat (…), dar tot este îngrijorător. Există multă incertitudine”, spune epidemiologul de la Imperial College London.

Public Health England a constatat faptul că varianta Delta reduce eficacitatea vaccinurilor Pfizer şi AstraZeneca în cazul persoanelor care au primit o singură doză, dar protecţia este mai ridicată după administrarea ambelor doze.

În această ţară, cu o populaţie de circa 64,5 milioane de locuitori, 40,7 milioane de persoane au fost vaccinate cel puţin cu prima doză de vaccin anti-COVID-19, din care 28,5 milioane au primit ambele doze.

Citeste si Valeriu Gheorghiţă anunţă valul patru: „Virusul este în continuare circulant. Pandemia nu a trecut”