Varianta Omicron are transmitere comunitară. Aproape 100 de români sunt infectaţi cu această tulpină. 49 dintre ei, diagnosticaţi în ultima zi a anului 2021

Institutul Național de Boli Infecțioase "Matei Balș" a confirmat, în data de 31 decembrie 2021, 49 cazuri noi de infectare cu tulpina OMICRON a virusului Sars-Cov-2, numărul infectărilor cu această tulpină ajungând la 92.

31 dec. 2021, 21:20
Varianta Omicron are transmitere comunitară. Aproape 100 de români sunt infectaţi cu această tulpină. 49 dintre ei, diagnosticaţi în ultima zi a anului 2021

Varianta Omicron are transmitere comunitară în România, în acest moment. Astfel, doar în ultima zi a anului au fost depistate 49 de cazuri, împărţite astfel: 28 de bărbați și 21 de femei cu vârste cuprinse între 0 și 79 ani din municipiul București și județele Cluj, Ialomița, Ilfov, Prahova, Suceava și Vaslui.

Șapte dintre persoanele infectate au istoric de călătorie în Marea Britanie și Nigeria, iar 32 sunt vaccinate impotriva COVID 19.

Numărul total al cazurilor confirmate cu varianta OMICRON a virusului SARS CoV-2 se ridică la 92.

Citeste si STUDIU. Riscul spitalizării al variantei Omicron este de circa o treime faţă de Delta

Varianta Omicron are transmitere comunitară

Cifrele înregistrate în ultimele 24 de ore sugerează începutul transmiterii comunitare pentru tulpina OMICRON care probabil va deveni dominantă în următoarele două săptămâni.

Epidemiologii vin, însă, cu vești bune. Aceştia cred că Omicron ar fi ultima variantă. Studiile arată că, deşi varianta mutantă se răspândeşte rapid pe tot globul, formele bolii sunt mult mai uşoare. În consecinţă, numărul pacienţilor care au nevoie de spitalizare este mic.

Citeste si Cum deosebim varianta Omicron de răceala obişnuită. Trei simptome care arată că eşti infectat cu noua tulpină

Mai multe studii arată că Omicron, chiar dacă nu va fi ultima variantă de COVID-19, ar putea fi cea din urmă cu supermutaţii. Ca orice organism viu, nici coronavirusul nu poate evolua la infinit, ne liniştesc oamenii de ştiinţă. S-ar putea să avem în schimb sezon de COVID în fiecare iarnă, în același mod în care ne confruntăm cu gripa.

Cu siguranţă, nu vom fi în această situaţie atât de gravă la nesfârşit şi, ceea ce sperăm, când vom depăşi acest val Omicron, vom avea mulţi oameni vaccinaţi sau care s-au infectat şi vindecat, încât va exista un grad de imunitate comunitară, încât să nu mai fim în situaţia în care virusul ne domină viaţa”, a spus Anthony Fauci.

Pe de altă parte, după ce tulpina Omicron a luat cu asalt întreaga lume, se pare că acum a apărut o nouă mutație a variantei Delta care provoacă mai multe complicații la granița cu România. Un institut de specialitate al Academiei de Ştiinţe din Ucraina susține că această variantă a fost identificată deja în şapte judeţe ale țării.