„Variola maimuţei”, boala care face ravagii în Anglia. Ce simptome au bolnavii infectaţi cu virusul care îi sperie pe epidemiologi

Autorităţile din Marea Britanie sunt în alertă, după ce mai multe persoane au fost diagnosticate cu variola maimuţei. Acest virus se poate răspândi prin contactul cu animale infectate, cum ar fi maimuțe, șobolani și veverițe.

17 mai 2022, 22:39
„Variola maimuţei”, boala care face ravagii în Anglia. Ce simptome au bolnavii infectaţi cu virusul care îi sperie pe epidemiologi

„Variola maimuţei”, boala care face ravagii în Anglia. Şapte persoane au fost diagnosticate cu acest virus, în Marea Britanie.

Variola maimuţei, boala care i-a speriat pe epidemiologi, face ravagii în Anglia

Şase dintre persoanele diagnosticate cu acest virus se află în Londra, iar una este în partea de nord-est a ţării. Bolnavii fie s-au autoizolat la domiciliu, fie sunt îngrijiți în secțiile specializate în boli infecțioase de la Guy’s and St Thomas, Spitalul St Mary, Spitalul Royal Free sau Infirmeria Royal Victoria în Newcastle.

Citeşte şi Cum îţi dai seama că ai colesterolul mare. Simptomul neobişnuit care te trimite direct la medic

Deşi majoritatea cazurilor au fost legate de călătorii în alte părţi ale lunii, în special în Africa de Vest, există dovezi că virusul se răspândește şi în comunitate, deoarece niciunul dintre cei mai recenti patru pacienți nu a călătorit recent.

Primul caz de variolă a maimuţei a fost identificat la Londra, pe 7 mai, la un pacient care se întorsese recent din Nigeria. Al doilea și al treilea caz locuiau împreună la Londra și infectarea a fost anunțată o săptămână mai târziu, pe 14 mai, iar cel mai recent lot de patru (trei la Londra și unul în nord-est) a fost confirmat marți.

Se fac cercetări pentru a se stabili dacă virusul poate fi transmis prin contact sexual, lucru care nu a mai fost descris până acum pentru acest agent patogen.

Precizăm că cele mai recente patru cazuri au fost confirmate la bărbaţi care fac parte din comunitatea LGBTQ+.  Oficialii din domeniul sănătății îndeamnă acum acest grup să fie în mod deosebit conștient de „orice erupții sau leziuni neobișnuite pe orice parte a corpului lor, în special organele genitale, și să contacteze un serviciu de sănătate sexuală dacă au îngrijorări”.

Ce este virusul ”variola maimuței”

„Variola maimuței” este o infecție virală rară care se poate răspândi la om și care face parte din aceeași familie virală cu variola. Prima apariție consemnată a acestui virus în Marea Britanie a fost în 2018, iar de atunci mai multe cazuri au fost confirmate, potrivit Antena 3.

Acest virus a fost depistat în zonele îndepărtate ale țărilor din centrul și vestul Africii, în apropierea pădurilor tropicale. Se poate răspândi prin contactul cu animale infectate, cum ar fi maimuțe, șobolani și veverițe, sau prin obiecte contaminate cu virus, precum așternuturile și îmbrăcămintea.

Ce simptome au persoanele infectate

FebrăDureri de capUmflăturiDureri de spateDureri de mușchi Stare generală de epuizare

După ce febra scade, apare o iritație la nivelul pielii, care debutează mai întâi pe față și se extinde apoi pe restul corpului, mai ales pe palme și pe tălpi.

Iritația provoacă mâncărimi puternice și trece prin diferite stadii înainte de forma coajă și a se desprinde de pe piele.

În urma leziunilor rămân cicatrici.

Deşi majoritatea cazurilor sunt ușoare, se poate ajunge şi la decesul bolnavului. Vaccinul împotriva variolei poate proteja și împotriva variolei maimuțelor.

Citeşte şi Un virus transmis de căpuşe face tot mai multe victime în ultimele săptămâni. Atacă direct creierul