Varză murată la butoi. Rețeta specială din inima Ardealului de care te vei îndrăgosti

Nici bine nu a trecut Sfântul Dumitru că gospodinele au și început să pună varza la murat. În această perioadă, pe internet circulă tot felul de rețete care mai de care mai inedite pentru a obține cea mai bună varză murată. Noi am descoperit o rețetă deosebită de varză murată pe care gospodinele din inima Ardealului o pregătesc de zeci de ani și de care, cu siguranță, te vei îndrăgosti.

31 oct. 2023, 11:14
Varză murată la butoi. Rețeta specială din inima Ardealului de care te vei îndrăgosti
Varză murată la butoi. Rețeta specială din inima Ardealului de care te vei îndrăgosti

Rețeta specială din inima Ardealului de care te vei îndrăgosti. Chiar dacă până acum nu ai mai pus varză la murat nu trebuie să îți faci griji, urmează instrucțiunile de mai jos, iar la iarnă atunci când vei deschide butoiul vei avea parte de o surpriză.

Citește și Rețeta de varză murată a lui Radu Anton Roman. Secretele dezvăluite de bucătar pentru un gust nemaipomenit

Rețeta specială din inima Ardealului de care te vei îndrăgosti

Din această rețetă sunt nelipsite ramurile de cimbru și mărar uscat ori ardeii iuți. De asemenea, feliile de gutuie sau boabele de porumb sunt extrem de importante în această rețetă.

Ingrediente: 

  • 9 verze cu frunza subțire;
  • 18 L apă rece;
  • 450 g sare (25 g/litru) neiodată, grunjoasă, specială pentru murături;
  • 2 legături de cimbru uscat;
  • 2 legături de mărar uscat;
  • 4-5 ardei iuți;
  • 1 lingură cu vârf semințe de chimen
  • 2-3 rădăcini de hrean tăiate în fâșii
  • 2-3 mâini de boabe de porumb uscat
  • felii de gutuie.

Mod de preparare: 

Pentru început se curăță varza,  se scobesc cotoarele, iar în găuri se pune câte o lingură de sare grunjoasă.

Apoi, în butoi se pun pe rând, legăturile de cimbru și mărar, semințele de chimen, rădăcinile de hrean, boabele de porumb uscat, dar și feliile de gutui, apoi varza cu scobitura în sus.

Deasupra se aşază din nou mărar şi 2 scândurele în cruce. Se toarnă apă rece şi se astupă. Se lasă 2-3 zile la căldură; se mai completează cu varza de rezervă, scobită şi presărată cu sare.

De asemenea, la murarea legumelor ajută enorm și boabele de orez, așa că este important să adaugi orezul în butoiul cu varză.

„Pe boabele de orez sunt niște bacterii lactice care ajută la murarea legumelor și /sau a fructelor din butoi. Bacteriile lactice de pe boabele de orez sunt foarte bune si au calitatea de a neutraliza orice agent patogen care ar putea determina pierderi calitative. Eu folosesc acest tip de bacterii lactice în multe scopuri, inclusiv în apa de băut pentru mine și pentru animale”, a sfătuit și Iosif Kiss, potrivit ego.ro.

Citește și Varză murată preparată după reţeta Ginei Bradea. Care este cea mai bună varză de pus la murat