Vasile Astărăstoae, condamnat la un an şi şase luni de închisoare

Vasile Astărăstoae, şeful Colegiului Medicilor din România, a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, au transmis surse juridice pentru Ziarul de Iaşi.

26 mart. 2015, 14:49
Vasile Astărăstoae, condamnat la un an şi şase luni de închisoare

Vasile Astărăstoae a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare. În acest dosar, şeful Colegiului Medicilor din România a fost acuzat că s-ar fi angajat pe sine în mai multe proiecte europene, în perioada în care era şef al IML Iaşi. Decizia nu este însă definitivă.

Nu comentez„, a fost singura reacţie a lui Vasile Astărăstoae.

Procurorii precizează, în rechizitoriu, că acesta s-ar fi angajat pe sine însuşi în proiectul european „Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare în domeniul managementului, cercetării avansate şi expertizei psihiatrice medico-legale” câştigat şi implementat în 2010 de Institutul de Medicină Legală din Iaşi, al cărui director era, la vremea respectivă, prof.dr. Vasile Astărăstoae.

În cadrul acestui proiect, inculpatul, în calitate de director al IML, a încheiat contracte de muncă şi de prestări servicii cu sine însuşi, semnând atât la rubrica angajatorului, cât şi cea a angajatului„, a declarat procurorul de caz Adina Bocai, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Citeşte şi Astărăstoae, despre dosarul reţetelor fictive: Procuratura era obligată să anunţe Colegiul Medicilor

Anchetatorii susţin că pe toată durata celor 36 de luni ale proiectului ar exista un contract de prestări servicii încheiat de prof.dr. Vasile Astărăstoae, în calitate de director IML şi persoană fizică, pentru suma de 180 de lei pe oră, 20 de ore pe săptămână. În rechizitoriu este precizată şi existenţa unui contract individual de muncă în care, având funcţia de manager de proiect, ar fi primit, lunar, 9.087 de lei. Valoarea integrală a proiectului a fost, conform procurorilor, 8,7 milioane de lei.

Tot în rechizitoriu se precizează că rectorul UMF a fost audiat de către procurorii ieşeni, acesta explicând că IML era ordonator secundar de credite atunci când au fost încheiate cele două contracte. El a mai susţinut în faţa procurorilor că funcţiile i-au fost propuse de Consiliul de Administraţie al IML. Procurorii au precizat însă că la nivelul instituţiei nu exista decât un Consiliu Consultativ care nu ar avea putere decizională.

Prof.dr. Vasile Astărăstoae a declarat pentru Mediafax că nu a primit rechizitoriul sau înştiinţarea că urmează să fie trimis în judecată şi că a aflat informaţia de la jurnalişti.

Din câte am înţeles, mi-au dat două NUP-uri şi o trimitere în judecată, dar nu pot să comentez până când nu văd rechizitoriul pentru că mie încă nu mi l-au trimis„, a precizat Astărăstoae.

Citeşte şi Vasile Astarastoae a demisionat din funcţia de rector al UMF Iaşi