Vasile Astărăstoae refuză să se vaccineze anti-COVID: „Am luat decizia să mă vaccinez după ce apare varianta omega”

Vasile Astărăstoae, fost preşedinte al Colegiului Medicilor din România, refuză să se vaccineze împotriva coronavirusului. Acesta a explicat că eficienţa serului anti-covid scade faţă de variantele Delta şi Epsilon.

09 iul. 2021, 14:53
Vasile Astărăstoae refuză să se vaccineze anti-COVID: „Am luat decizia să mă vaccinez după ce apare varianta omega”
Vasile Astărăstoae refuză să se vaccineze anti-COVID: "Am luat decizia să mă vaccinez după ce apare varianta omega"

Vasile Astărăstoae refuză să se vaccineze anti-COVID, deşi mai multe ţări din Europa se confruntă deja cu valul patru al pandemiei. Fostul preşedinte al Colegiului Medicilor din România a anunţat că se va vaccinat anti-covid abia atunci când o să apară şi varianta omega.

Vasile Astărăstoae refuză să se vaccineze anti-COVID

Citeşte şi Bărbat de 80 de ani vaccinat de patru ori împotriva coronavirusului: „M-am gândit că va fi mai eficient, mai multe doze însemnând mai mulţi anticorpi”

„Vă recomand să citiți integral aceste articole pentru a înțelege că atunci când recomandăm o măsura trebuie în primul rând, să apreciem raportul risc / beneficiu / eficiență. Sunt însă sceptic că decidenții vor înțelege acest lucru și cred că în continuare ne vom închina la ‘masca noastră cea de toate zilele’.

P.S.1 Mulțumesc prietenului meu Tudor Arvinte, profesor la Facultatea de Farmacie din Geneva și cercetător în domeniul medicamentului, care mi-a semnalat unul dintre articole (de unde mi-a venit ideea acestei notițe).

P.S.2 Răzvan Constantinescu a fost printre primii în Romania care a vorbit despre inutilitatea portului exagerat al măștii. Acum este cercetat în multiple comisii de etică și de disciplină. Voi publica săptămâna viitoare punctul meu de vedere cu privire la acest subiect.

P.S.3 Deoarece eficiența vaccinului anti-COVID scade față de variantele delta și epsilon, am luat decizia să mă vaccinez după ce apare varianta omega și va fi fabricat vaccinul eficient pentru toate variantele”, scrie Astărăstoae pe Facebook.

Citeşte şi Vaccinul Johnson&Johnson, eficient împotriva mutaţiei Delta a coronavirusului

Până astăzi, 9 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.081.174 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Potrivit ultimelor date transmise de Grupul de Comunicare Strategică, 1.045.351 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 54 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 34.197 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În intervalul 08.07.2021 (10:00) – 09.07.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 29 decese.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, afirmă, miercuri seară, că fără a creşte rata vaccinării, numărul de persoane vaccinate, va fi foarte greu să evităm mai târziu o creştere a numărului de cazuri.