Vasile Blaga: Nu am discutat în PNL nici o variantă de guvern

Copreședintele PNL Vasile Blaga a declarat, luni, că un obiectiv clar al liberalilor pentru perioada următoare este finalizarea programului de guvernare, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
26 ian. 2015, 10:01
Vasile Blaga: Nu am discutat în PNL nici o variantă de guvern

Nu am discutat nicio variantă de guvern până acum. Deocamdată avem un obiectiv clar: pregătirea programului de guvernare, care va fi supus dezbaterii organizațiilor și pe urmă dezbaterii publice. Atât. Nici tehnocrați, nici netehnocrați. PNL, marele PNL, are oameni pentru orice minister, dar nu am discutat despre oameni. Nu suntem în situația aceasta”, a precizat Blaga înainte de ședința comisiei paritare de unificare în noul PNL.

Întrebat dacă exclude varianta cooptării unor tehnocrați într-un viitor Guvern PNL, Vasile Blaga a spus că și-ar dori ca „foarte mulți tehnocrați să se înscrie în PNL în perioada următoare”.

Și Ludovic Orban, prim-vicepreședinte al PNL, a vorbit despre cooptarea unor tehnocrați.

Evident că acolo unde nu avem niște candidați la funcția de ministru din interiorul PNL care să satisfacă exigențele vom apela la specialiști care nu sunt neapărat membri ai PNL. (…) Asta mai durează, deocamdată avem alte probleme și obiective. În primul rând este elaborarea programului de guvernare până-n data de 28 februarie (…) Nu vă apucați de guverne de pe acum. Nici noi nu facem încă guverne„, a adăugat prim-vicepreședintele PNL.

Orban a arătat că o altă prioritate a PNL este cea a finalizării procedurilor de unificare, care, practic, „se vor rezolva prin Consiliul Național din data de 31 ianuarie”.

„Și în mod evident, elaborarea programului de guvernare și punerea în practică a strategiei de construcție a majorității parlamentare”, a mai declarat prim-vicepreședintele PNL.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a afirmat, joi, că şi-ar dori să aibă la Palatul Victoria un guvern liberal, întrucât cu actualul Executiv nu poate decât să colaboreze instituţional, nu să-şi pună în practică proiectul său pentru România. Premierul agreat de Iohannis este Cătălin Predoiu, conform înţelegerii parafate între liberali şi democrat-liberali dinainte de alegeri.

„Proiectul meu care să schimbe România este pentru 10 ani. Pentru asta este nevoie de un alt guvern cu care să lucrez pe aceleaşi principii. Da, eu îmi doresc un guvern PNL. Atunci, cu acel guvern, veţi vedea ce înseamnă ca preşedintele să colaboreze pe concepte sinergice cu guvenul„, a declarat Klaus Iohannis.

Acesta a afirmat că nu poate decât să colaboreze instituţional cu guvernul Ponta pe când cu un guvern liberal s-ar simţi „confortabil” şi ar putea să prezinte şi partenerilor externi o viziune unitară. „Actualul guvern a fost aici când am devenit preşedinte. Nu i-am ales şi nici nu i-am respins instituţional, dar cu acest guvern nu văd cum să-mi pun în practică gândirea mea pentru următorii 10 ani„, a spus Iohannis.

El a apreciat că există mişcări în Parlament care ar putea duce la schimbarea guvernului Ponta, preşedintele precizând însă că nu se va implica în aceste mişcări întrucât nu intră în atribuţiile sale schimbarea Guvernului. „Este posibil ca, în cursul acestui an, să se schimbe majoritatea. Dacă opoziţia simte că are un vot în plus, depune moţiune de cenzură şi schimbă Guvernul„, a spus Iohannis.

Pe de altă parte, Iohannis a spus că va încerca să menţină colaborarea cu Victor Ponta câtă vreme acesta se va afla la Palatul Victoria. „Eu propun altfel de politică, fără show-uri televizate între preşedinte şi premier. Nu o să mă vedeţi trăgându-l pe urechi pe primul-ministru. Preşedintele nu este ales ca să distreze oamenii, să poarte discuţia politică într-o zonă în care nu are ce căuta”, a mai spus preşedintele României.