Vasile Dîncu, anunţ sumbru: Rusia atacă Republica Moldova din interior

Recent, directorul Serviciului de Informatii si Securitate din Republica Moldova a afirmat, într-un interviu pentru TVR Moldova, că  Rusia plănuiește o invazie cu scopul de a face joncțiunea cu Transnistria, la inceputul lui 2023.

02 ian. 2023, 08:17
Vasile Dîncu, anunţ sumbru: Rusia atacă Republica Moldova din interior

Vasile Dîncu rervine cu declşaraţii controversate după ce a demisionat de la MApN. „În Republica Moldova atacul Rusiei este din interior. Nu au nevoie să-i atace armat, să-i atace cu trupe. Pentru că influența Rusiei este, din nefericire, foarte mare în Republica Moldova. Politicienii de acolo reușesc foarte greu să păstreze un minim echilibru între influența europeană și influența rusă. Moldova se află în pericol, dar nu în pericolul unui atac militar,” a afirmat fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu.

Bombardamente masive în Ucraina. Zgomotul exploziilor se aude în Republica Moldova
Recent, directorul Serviciului de Informatii si Securitate din Republica Moldova a afirmat, într-un interviu pentru TVR Moldova, că  Rusia plănuiește o invazie cu scopul de a face joncțiunea cu Transnistria, la inceputul lui 2023.

„Din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe. Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu o claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze. Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt”, a spus Alexandru Musteata.

La cateva ore, SIS a precizat că este vorba de un scenariu luat în calcul, nu de o previziune și că totul depinde de evolutia conflictului din Ucraina.

Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit despre impactul uriaș al războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova.

„Pentru Republica Moldova acest război este o amenințare la libertatea țării noastre, pentru democrația noastră și pentru calea noastră europeană. Am auzit de mai multe ori voci de la Moscova spunând că acolo se dorește refacerea Uniunii Sovietice. Asta ne vizează pe noi în mod direct. Noi nu dorim să ne întoarcem în Uniunea Sovietică. Noi ne dorim să trăim într-o societate liberă, într-o țară democratică”, a spus Maia Sandu, într-un interviu acordat RFI România.

Vasile Dîncu a demisionat după o declaraţie nefericită despre Ucraina despre care a spus că este o „montură useristă”

Ministrul demisionar al Apărării a fost criticat pentru declarația sa privind pacea cu Rusia, prin cedarea de teritorii de către Ucraina, care este în contradicție cu poziția statului român și a aliaților din NATO.

„Războiul va mai continua, singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”, a spus el, la începutul acestei luni, la Prima TV.

Declarația lui Vasile Dîncu a fost extrem de citată în presa din Rusia, fiind de altfel poziția pe care Kremlinul o susține încă de la începutul invaziei și a fost reiterată odată cu alipirea celor patru teritorii ucrainene prin falsele referendumuri de luna trecută.

Deși a încercat ulterior să-și nuanțeze declarația, Dîncu a acuzat adversarii politici pentru situația în care a ajuns. „Este o montură useristă”, a spus el, la TVR Info.

Vladimir Putin pregătește invazia în Republica Moldova, susține Securitatea de la Chișinău: „Rusia intenționează să meargă mai departe”
Președintele României l-a criticat pe Vasile Dîncu pentru declarația făcută, afirmând că numai Ucraina poate decide asupra teritoriilor sale.

„În acest război Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc prețul de sânge în acest război și trebuie să acceptăm ideea cu toții că doar Ucraina va decide când, și cum, și ce negociază. Această poziție este poziția noastră oficială, este poziția oficială a Uniunii europene și probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziții”, a declarat Klaus Iohannis.

Criticile președintelui au venit după cele ale premierului Nicolae Ciucă și ale șefului său de partid, Marcel Ciolacu. „Când ești ministru al Apărării, nu mai ai crezuri, ai o politică a statului român”, a spus liderul PSD.