Vasile Dîncu, despre sistemul de apărare Iron Dome: ”Avem mari șanse ca în viitor să ne protejăm cu acest tip de rachetă antibalistică”

Vasile Dîncu a anunțat că a început discuțiile privind achiziționarea sistemului antirachetă israelian Iron Dome. Ministrul Apărării susține că România are șanse mari ca în viitor să se poată apăra cu un astfel de sistem.

27 sept. 2022, 22:43
Vasile Dîncu, despre sistemul de apărare Iron Dome: ”Avem mari șanse ca în viitor să ne protejăm cu acest tip de rachetă antibalistică”

Ministrul Apărării Naționale a declarat marți seară, că a început discuțiile cu omologii săi israelieni cu privire la achiziția sistemului antirachetă israelian Iron Dome. Vasile Dincu a menționat faptul că în aceste momente, ministerul pe care îl conduce are în lucru un acord în domeniul securității pentru următoriii cinci ani pe care România și Israelul urmează să îl semneze.

Citește și Reacţia MApN la posibila achiziţie a sistemului de apărare Iron Dome, din Israel. „În cadrul investiţiilor de peste 100 milioane de euro este inclus și programul Sistem integrat de arme SHORAD/ VSHORAD”

”Este o aspirație, am discutat despre asta cu omologul meu israelian. Am început procedurile pentru a discuta despre asta. Este o tehnologie nouă, aflată oarecum sub un embargo. Noi avem șansa ca în viitor să ne protejăm cu acest tip de rachetă antibalistică. Deocamdată suntem în lucru pentru a semna un acord în domeniul de securitate, avem un acord mai vechi. Lucrăm la un acord pe care îl vom face foarte repede și de-acolo vom începe să discutăm de aceste proiecte. Vorbim despre următorii 5 ani. Încercăm să revigorăm industria noastră de apărare”, a declarat Vasile Dîncu, la Digi24.

În ceea ce privește ultimele amenințările lui Vladimir Putin cu armele nucleare, ministrul îi liniștește pe români și consideră că aceste afirmații nu influențează cu nimic realitatea războiului. Ministrul a dat asigurări că încă de la începutul războiului autoritățile au fost vigilente.

”Nu schimbă cu nimic acest nou anunț al lui Putin, pe care foarte mulți analiști îl etichetează ca fiind unul al neputinței mai degrabă, pentru că a vorbi despre armele nucleare și despre folosirea lor înseamnă mai degrabă o încercare de a descuraja… este un echilibru al violenței ultime care se naște prin asemenea declarații, pentru că până la urmă este un lucru foarte bine știut – nimeni nu poate folosi armele nucleare împotriva celuilalt, atât timp cât există un echilibru al acestor arsenale. De fapt, întreaga cursă a înarmărilor de 50 de ani a dus la un echilibru și la imposibilitatea de a folosi armele nucleare în această situație, decât cu riscul unui război distrugător care distruge omenirea”, a mai spus Dîncu.

Citește și Avertismentul lansat de Vasile Dîncu. Se întâmplă chiar lângă România