Vasile Dîncu: Intelectualii trebuie să meargă spre viaţa politică, au această datorie faţă de societate

Intelectualii sunt obligați să meargă spre viața politică, au această datorie față de societate, deși nu e simplu să intri într-un dialog politic în care unii nu vin cu penița și cu cuvântul, ci cu barosul și înjurătura - este de părere sociologul Vasile Dîncu.

RomaniaTV.net
24 mart. 2017, 11:53
Vasile Dîncu: Intelectualii trebuie să meargă spre viaţa politică, au această datorie faţă de societate

„O viață politică fără intelectuali este o viață politică, de pildă, la nivelul pe care îl avem acum. Asta este. În mod normal, eu cred că intelectualii au această datorie față de societate. Cu siguranță că va fi foarte greu să-l convingi pe un intelectual să intre într-un partid, dar poate să încerce variante; trebuie să faci, sigur, niște mici concesii atunci când vrei să-ți servești comunitatea. Nu este simplu să intri într-un dialog politic în care unii nu vin cu penița și cu cuvântul, ci cu barosul și înjurătura. Dar, dacă vrei să schimbi ceva, cred că ai datoria să treci peste unele dintre aceste inconveniente”, a declarat Vasile Dâncu, citat de Agerpres.

În opinia sa, trebuie ”să renască” o „piață a ideilor în România”.

„Cred că trebuie să renaștem și în România ceea ce, la un moment dat, a existat după 1990, cu entuziasm, Piața Ideilor. Spunea Horia Roman Patapievici, la un moment dat, că, din nefericire, noi nu avem o piață a ideilor în România. Nu avem o dezbatere intelectuală, o dezbatere publică, iar discuția despre dreptate socială este esențială. Nu se referă numai la statutul social, numai la modalități de protecție a populație, ci se referă la o problemă mult mai importantă, etică. Pentru că, la noi, ceea ce lipsește nu mai este viziunea, ceea ce lipsește este conținutul dezbaterii publice. Am rămas la un discurs care este orchestrat doar de media și de foarte puține ori recunoaștem acolo oamenii care au ceva de spus, oamenii care prin ideile lor pot să contribuie la nașterea unui proiect social, la nașterea unui proiect politic, un proiect de țară cum spunem în fiecare zi”, a arătat Dîncu.

Conferința „Perspective actuale asupra dreptății sociale. Concepte, teorii și practici contemporane”, organizată de Universitatea din București, prin intermediul Institutului de Cercetare al Universității din București (ICUB), se desfășoară vineri și sâmbătă, la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială. La eveniment, se susțin prelegeri despre dreptatea socială, privită din perspective diferite: inegalitate socială, democrație, in/echitate în politici, competiție politică și datorie publică.