Vasile Dîncu: Strategia generală de descentralizare este un pas mare pentru reforma administraţiei

Fostul vicepremier Vasile Dîncu afirmă că Strategia generală de descentralizare promovată de Guvern reprezintă un pas mare pentru reforma administrației și îi felicită pe prim-ministrul Sorin Grindeanu și pe vicepremierul Sevil Shhaideh pentru acest demers.

13 apr. 2017, 14:45
Vasile Dîncu: Strategia generală de descentralizare este un pas mare pentru reforma administraţiei

„Strategia generală de descentralizare a fost promovată de Guvernul României. Este un pas mare pentru reforma administrației. Strategia trebuia aprobată înainte vreme de vreo trei premieri care au fost la Palatul Victoria, înainte de Sorin Grindeanu. Fiecare dintre ei s-a codit, nu a avut curajul, a fost păcălit de consilieri sau consultanți”, a scris Vasile Dîncu, pe Facebook.

Potrivit fostului vicepremier, mai sunt multe de făcut pentru că încă nu se vor descentraliza competențe, ci ministerele sunt obligate să analizeze posibilitatea de a descentraliza ce este rațional și funcțional.

„Dar nu se va rupe țara, asta este foarte sigur, nici Transilvania nu va trece granița la unguri. Maximum se vor pierde niște sinecuri la București. Dar cele două ținte principale vor fi benefice pentru România: 1. Realizarea transferului de competențe de la nivel central la nivel local care să permită consolidarea aplicării principiului subsidiarității; 2. Eficientizarea exercitării competențelor descentralizate pentru asigurarea de servicii publice de calitate pentru oameni. Felicitari, Sevil! Jos pălăria, Sorin Grindeanu!”, a transmis Vasile Dîncu.

Guvernul a aprobat miercuri, printr-o Hotărâre, Strategia generală de descentralizare, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene. Strategia vizează oportunitatea transferării de noi competențe de la nivel central la nivelul autorităților locale, în șapte domenii: agricultură, cultură, turism, mediu, sănătate, educație — activități extrașcolare, tineret și sport, conform unui comunicat al Executivului.