Vasile Popa, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, condamnat definitiv la şase ani închisoare

Vasile Constantin Popa, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a fost condamnat definitiv, miercuri, de Instanţa supremă la şase ani de închisoare într-un dosar în care a fost acuzat de mai multe fapte de corupţie, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
22 ian. 2020, 15:35
Vasile Popa, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, condamnat definitiv la şase ani închisoare

În acelaşi dosar de corupție au fost achitaţi definitiv Gabriel Mihalache, fost şef al Serviciului de Medicină Legală Bihor la data faptelor, şi Florian-Alin David, administrator al unei firme. În dosar au fost deferiţi justiţiei şi Gabriel Mihalache şi Florian-Alin David.

Pe 22 decembrie 2014, procurorii DNA anunţau că au dispus trimiterea în judecată a lui Vasile Constantin Popa, acesta fiind acuzat de luare de mită, şantaj, instigare la efectuarea unei prelevări atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală, trei infracțiuni de abuz în serviciu, trei infracțiuni de distrugere de înscrisuri, trei infracțiuni de favorizarea făptuitorului, trafic de influenţă.

Potrivit DNA, în perioada 2011-2014, Vasile Popa a primit de la un denunţător diferite foloase necuvenite, constând în principal în plata periodică (de circa 2 – 3 ori pe lună) a unor sume de bani cuprinse între 500 şi 1.500 euro. Denunţătorul i-ar fi construit şi amenajat lui Popa, pe cheltuiala sa, un teren de tenis de câmp şi i-a asigurat şi alte foloase, cum ar fi plata unor bilete de avion, cazări la hotel, precum şi alte servicii nepatrimoniale de care a beneficiat magistratul. Conform comunicatului DNA, valoarea totală a foloaselor necuvenite pe care Vasile Popa le-a primit de la denunţător este de circa 50.000 euro.

Anchetatorii au constatat că, în perioada 2013-2014, Vasile Popa a constrâns o persoană să îi remită o sumă de bani, ameninţând-o pe aceasta acesteia cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar supune în cazul în care nu i-ar remite 7.700 lei, reprezentând diferenţa de bani rămasă nerestituită dintr-un împrumut acordat anterior.

Sursa citată subliniază că, în perioada iulie 2010 – ianuarie 2011, prim-procurorul şi-a exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin aceea că a distrus un alt rechizitoriu întocmit de PJ Oradea, obţinând în acest mod un folos necuvenit pentru trei persoane care fuseseră învinuite în acel dosar.

În aprilie 2014, Vasile Popa l-a determinat pe Gabriel Mihalache, în calitate de şef al Serviciului de Medicină Legală Bihor, să-şi dea acordul pentru prelevarea de organe de la victima unei agresiuni, care era în moarte cerebrală, într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecinţa compromiterii autopsiei medico-legale.

În 2011, Vasile Popa a perceput de la Florian David foloase necuvenite, constând într-un autoturism marca Volvo, în valoare de aproximativ 26.900 euro. În schimb, a intervenit la procurori aflaţi în subordinea sa în scopul rezolvării dosarelor penale pe care acesta le avea la PJ Beiuş.

Citește și: Guvernul Orban, dat în judecată. Un fost deputat PSD cere despăgubiri după desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române


loading...