Vaticanul anunţă "un nou Papă pentru Paşti"

Publicat: Luni, 11 Februarie 2013 14:14 // Actualizat: Luni, 11 Februarie 2013 14:43 // Sursa: RTV.net

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a anunţat, luni, un "nou Papă pentru Paşti", după demisia lui Benedict al XVI-lea, care va intra în vigoare la 28 februarie, relatează AFP.

"Ar trebui să avem un nou Papă pentru Paşti", a declarat în cadrul unei întâlniri cu presa părintele Federico Lombardi, adăugând că un conclav ar urma să fie organizat în următoarele 15-20 de zile după demisie.

Benedict al XVI-lea, care are 85 de ani şi nu va participa la conclav, urmează să se retragă într-o mănăstire din incinta Vaticanului, după un sejur iniţial în reşedinţa papală de vară din Castel Gandolfo, în apropiere de Roma.

Papa Benedict al XVI-lea a anunţat luni că va demisiona pe 28 februarie. Liderul Bisericii Catolice a spus că nu mai are "forţele" necesare pentru a conduce Biserica din cauza vârstei sale.

"Demisionez în deplină libertate şi sunt pe deplin conștient de gravitatea acestui gest", a spus suveranul pontif. 

Desemnarea unui nou papă se face de către un conclav secret de cardinali, într-o încăpere din Vatican. Buletinele de vot sunt anonime, pe fiecare fiind imprimat cuvântul "eligo" (aleg). Numărarea voturilor secrete se face în prealabil de o comisie alcătuita din trei membri. Pentru a fi ales, noul papă trebuie să întruneasca două treimi plus un vot. 

Atunci când unul dintre candidaţi întruneste majoritatea necesară, buletinele de vot sunt amestecate cu paie uscate şi aprinse în sobă. Pe hornul special din Capela Sixtină iese un fum alb care vesteşte mulţimii că lumea catolică are un nou papă.

Imediat dupa aceea, unul dintre cardinali iese pe balconul Domului şi anunţă: "Annuntio vobis gaudium magnum - habemus Papam!", rostind şi numele celui ales.

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
demisie papa Papa Papa Benedict Papa Benedict al XVI-lea un nou papa Vatican
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
01 mar 00:01
Votează email 0 email
...special din Capela Sixtină iese un fum alb care vesteşte mulţimii că lumea catolică are un nou papă. Citeste mai mult pe RTV.NET


STIRI SIMILARE...
12 feb 13:15
...pontifi africani în primii ani ai creştinismului: Papa Victor I, Papa Miltiades şi Papa Gelasius. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a anunţat, luni, un “nou Papă pentru Paşti”, după demisia lui Benedict al XVI-lea, care va intra în vigoare la 28...
11 feb 15:05
Votează email 0 email
...special din Capela Sixtină iese un fum alb care vesteşte mulţimii că lumea catolică are un nou papă. Citeste mai mult pe RTV.NET ...
1
EUR
4.7790
RON
27 Jan
noapte -1 °
zi 6 °
Ultimele joburi adaugate
24 H