Vaticanul cere o nouă ordine politică mondială

Vaticanul a cerut luni o reformă radicală a sistemului financiar mondial, inclusiv crearea unei autorităţi politice globale care să administreze economia şi a unei bănci centrale mondiale. Papa vrea înfiinţarea unei "autorităţi supranaţionale" active la nivel global şi cu "jurisdicţie universală" pentru a dirija politicile şi deciziile economice.

RomaniaTV.net
24 oct. 2011, 14:00
Vaticanul cere o nouă ordine politică mondială

Scopul acestei autorităţi supreme este o nouă ordine economică mondială bazată pe etică şi binele comun, scrie cotidianul Washington Post.

Propunerea, înaintată luni de Consiliul Pontifical pentru Justiţie şi Pace al Vaticanului, urmează unui mesaj adresat tuturor catolicilor, a Papei Benedict al XVI-lea din 2009, care a denunţat mentalitatea profitului cu orice costuri ca fiind responsabilă de prăbuşirea financiară.

Noul document subliniază că „economia are nevoie de etică” şi sugerează că procesul de reformă trebuie să înceapă cu Organizaţia Naţiunilor Unite ca punct de referinţă.

Vaticanul cere înfiinţarea „unei autorităţi publice globale” şi a unei ‘bănci centrale mondiale” care să conducă sectorul financiar care este depăşit şi deseori ineficient în a face faţă crizelor, potrivit Reuters.

Documentul de 18 pagini cere inclusiv impunerea de taxe asupra tranzacţiilor financiare şi va fi, probabil, primit favorabil de participanţii la mişcări precum „Occupy Wall Street”, care protestează faţă de înrăutăţirea situaţiei economice.

„Criza a scos în evidenţă comportamente precum egoismul, lăcomia colectivă şi acumularea de bunuri la scară mare. Dacă nu sunt găsite soluţii la diferitele forme de nedreptate, efectele negative care vor urma la nivel politic, economic şi social vor crea un climat de ostilitate tot mai mare şi chiar violenţă, iar în final vor submina fundamentele instituţiilor democratice, chiar şi pe ale celor considerate foarte solide”, avertizează Vaticanul.

Lumea are nevoie de „un set minim de reguli comune pentru administrarea pieţei financiare mondiale” şi de „o formă de management monetar la nivel global”.

În documentul care a fost prezentat luni într-o conferinţă de presă, se recunoaşte că astfel de schimbări vor întâmpina rezistenţă şi că ele se pot transforma în realitate în câţiva ani.