Veneris lansează campania de educaţie sexuală TabooFighter

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC), United Nations Populations Fund (UNFPA) si multe alte organizatii internationale si nationale publica anual studii si rapoarte ingrijoratoare referitoare la consecintele lipsei educatiei privind sanatatea sexuala. In acest context, Veneris lanseaza campania de educatie sexuala #TabooFighter.

RomaniaTV.net
12 iul. 2018, 08:21
Veneris lansează campania de educaţie sexuală TabooFighter
Sunt peste 357 milioane de infectii cu transmitere sexuala (ITS) declarate anual la nivel global (Chlamydia, Sifilis, Gonoree si Trichomonas), iar Romania se plaseaza in primele 10 locuri in Europa privind incidenta acestor infectii. Totodata, rapoartele ECDC ne plaseaza pe locul al doilea in topul statelor europene cu cea mai ridicata rata a cazurilor raportate de sifilis.

Aceste rapoarte sunt realizate pe baza cazurilor raportate, dar, asa cum OMS avertizeaza, majoritatea infectiilor cu transmitere sexuala nu sunt simptomatice si sunt depistate, de multe ori, dupa ce au determinat consecinte grave, precum nasterile premature, transmiterea infectiei la nou-nascut sau infertilitatea.

In Romania, cumpararea unui prezervativ este perceputa ca fiind rusinoasa, testarea pentru depistarea infectiilor este privita cu suspiciune, iar educatia sexuala in scoli sau acasa este considerata un subiect tabu. Toate aceste retineri cu privire la viata sexuala se reflecta in incidenta crescuta a infectiilor cu transmitere sexuala, a infectiilor cu HIV si in numarul alarmant de nasteri si avorturi in randul adolescentelor, in unele cazuri avand varste mai mici de 15 ani.

Campania de educatie sexuala #TabooFighter

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, consilierea si, mai ales, schimbarea atitudinii fata de educatia sexuala sunt principalele modalitati de preventie impotriva ITS (inclusiv HIV) si a sarcinilor nedorite.

Consilierea poate imbunatati capacitatea oamenilor de a recunoaste simptomele ITS si de a creste probabilitatea ca acestia sa caute ingrijire de specialitate si sa isi incurajeze partenerul sexual sa faca acelasi lucru. Din cauza prejudecatilor cu privire la sex, a rusinii de a aborda acest subiect si a stigamtizarii ITS se remarca o lipsa a nivelului de constientizare publica si a masurilor privind educatia sexuala cuprinzatoare, adaptata nevoilor adolescentilor.

Avand ca punct de reper aceste premise, Veneris lanseaza campania #TabooFighter, care are ca obiectiv constientizarea importantei educatiei sexuale, ca masura indispensabila sanatatii sexuale.

#TabooFighter este un manifest al sinceritatii, un demers prin care Veneris indeamna la o schimbare de atitudine, la constientizarea  riscurilor la care ne expunem atunci cand alegem sa nu vorbim despre subiectul tabu al sexualitatii.

Pentru ca atunci cand nimeni nu vorbeste, Veneris raspunde la intrebari usturatoare. Citeste continuarea pe superbebe.ro