Veneţia, primul oraş din lume care introduce bilete de intrare de 10 euro pentru turiştii de o zi. Amenzi uriaşe pentru cine nu respectă noile reguli

Veneţia devine primul oraş din lume care va aplica o taxă de intrare, pentru a ţine sub control numărul de turişti. Astfel, turiştii care vor să viziteze celebrul oraş italian vor trebui să-şi cumpere bilete.

02 iul. 2022, 18:54
Veneţia, primul oraş din lume care introduce bilete de intrare de 10 euro pentru turiştii de o zi. Amenzi uriaşe pentru cine nu respectă noile reguli

Obligativitatea de plăti o taxă pentru a vizita Veneţia va intra în vigoare pe 16 ianuarie 2023. Măsura are ca scop controlarea în mod adecvat a numărului de vizitatori, cu precădere în sezonul de vârf, a explicat Simone Venturini, expert în turism, potrivit Agerpres.

Multă vreme, veneţienii au criticat numărul mare de turişti din cauza cărora se formează aglomerări uriaşe în apropierea celor mai populare obiective ale oraşului. Aşa se face că parcurgerea aleilor înguste se transformă într-o adevărată provocare.

Înaintea pandemiei COVID-19, Veneţia era vizitată zilnic de peste 100.000 de persoane. Autorităţile au luat în vizor turiştii de o zi şi oaspeţii vaselor de croazieră, despre care susţin că nu contribuie cu aproape nimic la economia locală.

Citeşte şi: Fiul lui Liviu Vasilică, dezvăluiri emoţionante despre tatăl său, în ziua în care ar fi împlinit 72 de ani: „Faptul că ar fi fost ziua lui cu atât mai mult amplifică durerea şi părerea de rău”

Cine nu va plăti biletul de intrare în Veneţia

Rezidenţii regiunii Veneto, persoanele născute în Veneţia şi toţi cei care au rezervat cazare în oraş, vor fi scutiţi de la cerinţa de a cumpăra bilet.

Preţul biletelor va varia pe fondul folosirii unui sistem dinamic de preţuri. Astfel, un bilet poate ajunge la 10 euro de persoană. În schimb, cei care vor face rezervări din timp vor plăti mai puţin. Vizitatorii vor trebui să rezerve biletele online înaintea sosirii.

Turiştii care vor intra în centrul istoric din Veneţia fără bilet vor risca amenzi cuprinse între 50 şi 300 de euro.

De atlfel, autorităţile municipale nu exclud instalarea unor bariere la toate punctele de acces în oraş.

Veneţia, primul oraş din lume care introduce bilete de intrare de 10 euro pentru turiştii de o zi. Cum se încearcă monitorizarea afluxului de vizitatori

Din septembrie, preţurile biletelor pentru muzeele şi vaporaşele din oraş, precum şi pentru autobuzele fluviale va creşte în lipsa unei rezervări online, o încercare de a obişnui turiştii cu planificarea în avans a călătoriei înaintea introducerii biletelor zilnice din ianuarie, conform Hotnews.

Veneţia monitorizează deja afluxul de vizitatori cu ajutorul aşa numitei Control Room, care foloseşte camere de supraveghere, contoare montate pe poduri şi canale, precum şi date colectate de reţelele de telefonie mobilă pentru a oferi municipalităţii o imagine asupra gradului de aglomeraţie din oraş.

Deşi intenţia noului sistem de bilete nu este de a descuraja turismul şi nu există planuri pentru a limita numărul de bilete, va aduce Veneţiei o nouă sursă de venit şi va ajuta autorităţile municipale să se organizeze în avans pentru a face faţă cererii crescute pentru transport şi pentru siturile culturale.

Citeşte şi: Cât câştigă un şofer la Uber lunar. Ce trebuie să faci ca să devii șofer la Uber