Verdict surpriză la ITIA: A cooperat, pedeapsă de doar 15 luni suspendare

Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) a făcut un anunț surprinzător, în timp ce toată lumea tenisului așteaptă verdictul Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) în cazul Simona Halep!

25 feb. 2024, 20:45
Verdict surpriză la ITIA: A cooperat, pedeapsă de doar 15 luni suspendare

Simona Halep nu a avut parte de acest tratament din partea ITIA! Andrea Rita, tenismen italian în vârstă de 23 de ani, a fost suspendat 15 luni de ITIA după ce a recunoscut încălcările multiple ale programului anticorupție din tenis.

Andrea Rita a recunoscut că a pariat pe meciuri de tenis și nu a raportat o propunere de a face blat. Ca urmare, ITIA a impus o suspendare de 15 luni și o amendă.

„Agenția Internațională de Integritate a Tenisului confirmă astăzi că jucătoul de tenis italian Andrea Rita a fost suspendat pentru o perioadă de 15 luni după ce a recunoscut încălcarea Programului Anticorupție din Tenis (TACP).

Simona Halep dă cărțile pe față și vorbește despre cel mai greu moment. ”M-a părăsit. A fost un șoc”
Rita, care a atins un clasament ITF de simplu 1.712 în iunie 2023 și este neclasat în circuitul ATP, a recunoscut patru încălcări ale TACP între 2018 și 2020, inclusiv pariurile pe meciuri de tenis și eșecul de a raporta o abordare de corupție. Jucătorul a fost amendat cu 5.000 de dolari, din care 4.000 de dolari sunt suspendați.

Rita, în vârstă de 23 de ani, a cooperat pe deplin cu ancheta ITIA și a acceptat o sancțiune convenită, renunțând la dreptul la o audiere în fața unui ofițer-auditor independent anticorupție. Perioada de ineligibilitate a jucătorului a început pe 26 ianuarie 2024 și se încheie pe 25 aprilie 2025″, a precizat ITIA pe site-ul oficial.

ITIA a cerut mărirea pedepsei Simonei Halep de la patru la șase ani

Reprezentanții ITIA au solicitat Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) majorarea pedepsei impuse Simonei Halep de la patru la șase ani. Aceștia au prezentat cutii întregi de documente în timpul audierilor care au avut loc în perioada 7-9 februarie.

„Coșmarul pe care l-am trăit timp de un an și jumătate a luat sfârșit! Am avut șansa să îmi prezint apărarea în fața TAS, să le demonstrez că nu m-am dopat sub nicio formă! Asta am spus din prima zi în care am fost acuzată.

Acum aștept decizia cu capul sus și aș vrea să le mulțumesc fanilor, jucătorilor, foștilor jucători, legendelor, sponsorilor și tuturor pentru sprijinul uimitor și toate mesajele și clipurile pe care mi le-au trimis în această perioadă chinuitoare.

Simona Halep va câştiga la TAS. Americanii au dezvăluit detaliul secret care a aruncat în aer toată ancheta
Susținerea voastră a însemnat totul pentru mine și mi-a dat puterea să continui să lupt în fiecare zi pentru a scoate la suprafață adevărul. Va voi anunța ce decizie s-a luat în cazul meu de îndată ce voi afla. Vă doresc toate cele bune! Binele și adevărul vor învinge”, a transmis românca înaintea verdictului TAS.

Simona Halep are, așadar, motive să se îngrijoreze. Federația Internațională de Baschet (FIBA) a decis să suspende jucătorul american de origine senegaleză, Pierria Henry, pentru o perioadă de patru ani.

El a fost acuzat de utilizarea unei metode interzise la un test antidoping. Incidentul a avut loc la 13 ianuarie 2023, în timp ce activa în echipa de baschet Saski Baskonia din Spania.

FIBA a evidențiat că nu este esențial să se demonstreze intenția, vinovăția, neglijența sau utilizarea conștientă din partea sportivului pentru a constitui o încălcare a regulilor antidoping în privința substanțelor sau metodelor interzise.