Versiune „light” a vaccinului anti-Covid, omologată de Rusia. Se administrează într-o singură doză şi are eficienţă de aproape 80%

Rusia a omologat joi o versiune ”light” (uşoară) a vaccinului său far împotriva covid-19 Sputnik V - care se administrează într-o singură doză, spre deosebire de versiunea sa de bază.

06 mai 2021, 15:56
Versiune „light” a vaccinului anti-Covid, omologată de Rusia. Se administrează într-o singură doză şi are eficienţă de aproape 80%

Această omologare a vaccinului Sputnik Light a fost anunţată în paralel de către cei care au conceput vaccinul şi de către vicepremierul rus însărcinat cu Sănătatea Tatiana Golikova, în cadrul unei reuniuni cu preşedintele rus Vladimir Putin, transmisă la televiziune.

Potrivit Fondului rus de investiţii directe (RDIF), care finanţează dezvoltarea vaccinului, Sputnik Light are o eficienţă de 79,4%, potrivit Bloomberg.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, unul dintre principalii dezvoltatori ai vaccinului rusesc, Denis Logunov, spunea că vaccinul împotriva covid-19 Sputnik V a dovedit o eficienţă de 97,6% în urma unei evaluări în condiţii reale, pe baza unor date cu privire la 3,8 milioane de persoane.

Citeşte şi Germania negociază cu Rusia pentru achiziţionarea vaccinului Sputnik V. Mişcare surprinzătoare a guvernului de la Berlin, discuţiile au loc în afara UE

Acest nou nivel de eficienţă este mai mare decât cel de 91,6% prezentat în rezultatele unui test la scară mare al Sputnik V, publicat în revista medicală The Lancet anul acesta.

Prin folosirea unei baze de date cu persoane vaccinate cu cele două doze de vaccin (Sputnik V), cercetători de la Institutul Gamaleia din Moscova, care l-au creat, au calculat un nivel de eficienţă în lumea reală de 97,6%”, a anunţat Denis Logunov într-o prezentare la Academia de Ştiinţe a Rusiei.

Citeşte şi Premierul unei ţări din UE, forţat să demisioneze după ce a cumpărat vaccinul rusesc Sputnik V. I se reproşează şi modul în care a gestionat criza sanitară