Veste bună în plină criză. România a reintrat în grupul ţărilor cu venituri mari

România a reintrat în anul 2021 în rândul ţărilor cu venituri mari. Este vorba despre un clasament realizat de Banca Mondială în care se regăsesc toate ţările UE, cu excepţia Bulgariei. Ţara noastră a intrat în acest grup în anul 2019, dar pandemia de COVID-19 a afectat economia, ceea ce ne-a plasat în grupul cu venituri medii superioare. Acum, România a avut parte de o revenire puternică care ne-a readus în grupul superior.

03 iul. 2022, 00:26
Veste bună în plină criză. România a reintrat în grupul ţărilor cu venituri mari

România a reintrat în grupul ţărilor cu venituri mari, arată cele mai recente date ale Băncii Mondiale, citate de Economedia. În prezent, este clasificată ca un stat cu venituri mari (high income), având la finalul anului 2021 un venit brut naţional (VNB) pe cap de locuitor de 17.170 dolari, în creștere de la 12.570 dolari în 2020.

Pentru a face parte din grupul țărilor cu venituri mari, România trebuia să aibă în 2021 un venit brut național pe cap de locuitor de minimum 13.205 dolari.

Potrivit Băncii Mondiale, România a intrat prima oară, în 2019, în grupul ţărilor cu venituri mari, când a raportat un venit brut naţional pe cap de locuitor de 12.610 dolari. La acea vreme, ţara noastră a reușit să intre la limită pe lista țărilor cu venituri mari, pragul minim fiind de 12.535 dolari, arată sursa citată.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Marius Budăi, anunţ de ultimă oră despre ajutorul de 700 de lei pentru pensionari. Cum pot verifica dacă au primit banii. „Am gândit un mod cât mai simplu”

În contextul pandemiei de COVID-19, România a fost retrogradată din această categorie în 2020. Principalele motive au fost faptul că economia ţării a scăzut atunci cu 4%, iar Banca Mondială a majorat ușor pragul minim al venitului brut național pe cap de locuitor pentru această categorie, de la 12.535 dolari la 12.696 dolari.

Potrivit Economedia, venitul național brut pe cap de locuitor a scăzut în toate statele UE pentru care existau date, în 2021. Așadar, situația României nu era excepțională, toate țările fiind afectate de pandemie. România era singura care a retrogradat, doar datorită faptului că se găsea ușor deasupra pragului.

Însă după ce economia din România au fost afectată de pandemia COVID-19 în 2020 și s-a mutat în grupul cu venituri medii superioare, în 2021 a cunoscut o revenire puternică.

Citeşte şi: Guvernul a îndeplinit toate ţintele şi jaloanele din PNRR asumate pentru jumătatea lui 2022. Marcel Boloş: „Situația economică a României este în afara oricărui pericol”