Veste bună pentru aproape 9 milioane de români. Aplicaţia i-a anunţat că au mai mulţi bani pe card

Sistemul de pensii administrate privat din România (Pilonul II) a înregistrat cel mai bun an din istoria sa în 2023. Asta arată calculele Asociației pentru Pensii Administrate Privat din România (APAPR).

01 feb. 2024, 08:32
Veste bună pentru aproape 9 milioane de români. Aplicaţia i-a anunţat că au mai mulţi bani pe card

Profitul din 2023 al participanţilor la Pilonul II şi Pilonul III este cât profitul istoric din anii anteriori! Cu un randament mediu ponderat de 17,94%, Pilonul II a depășit cu mult rata inflației. Astfel, a înregistrat o performanță anuală istorică. Pe fond, își consolidează poziția ca unul dintre cele mai eficiente sisteme de pensii private din Europa.

8,9 milioane de salariaţi cu o parte din venitul brut lunar, au livrat în 2023 un profit aferent participanţilor de 18,9 miliarde de lei, cifră care se apropie de întreg profitul obţinut din 2008 încoace (18,8 miliarde de lei), potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la DesprePensiiPrivate.ro.

„Anul 2023 a fost cel mai bun din întreaga istorie a pensiilor private. Ajutate de evoluţia ratelor de dobândă, dar şi de creşterea bursei, fondurile de pensii private au încheiat anul 2023 cu un profit pentru participanţi aproape egal cu profitul cumulat din întreaga istorie a pensiilor private din România“, spune George Moţ, proprietar al DesprePensiiPrivate.ro, pentru ZF.

Schimbări majore în contribuţiile la pensiile românilor. Ce se întâmplă cu plăţile la Pilonul I şi la Pilonul II
De-a lungul anului 2023, activele nete administrate de Pilonul II au atins o valoare record de 126,7 miliarde RON. Echivalentul este 25,5 miliarde euro. Valoarea este în creștere cu 31,4% față de sfârșitul anului 2022.

Valorile titlurilor de stat s-au redresat în urma scăderii din 2022, iar indicele Bursei de Valori de la București a înregistrat creșteri semnificative, depășind 30%. Fondurile de pensii private din Pilonul II sunt cei mai importanți investitori instituționali pe această piață.

Pe întreaga durată de funcționare a Pilonului II (2008-2023), acesta a obținut un randament mediu anual de 7,82%, depășind cu mult inflația medie anuală de 4,35%. Astfel, fondurile de pensii private obligatorii au generat un câștig total net de toate comisioanele, în valoare de 36,9 miliarde RON (7,4 miliarde EUR).

Cu cât a crescut VUAN
Importanța indicatorului VUAN (Valoarea Unitară a Activului Net) este evidentă în perspectiva participanților la sistemul de pensii private, arătând câștigul „curat” obținut de administratori, scrie studiifinanciare.ro.

Diferențele semnificative între valorile VUAN ale celor 7 fonduri subliniază importanța alegerii unui administrator performant pentru maximizarea pensiilor viitoare.

Comparând performanțele pe toți cei 15 ani de existență în funcție de nivelul actual al VUAN, participanții pot lua decizii informate pentru optimizarea conturilor lor.

Analistul economic Adrian Negulescu spune că vizita FMI ar putea salva Guvernul: „Guvernul trebuie să demonstreze de unde va face rost de bani pentru creşterea pensiilor. Probabil vor propune plata eşalonată”
Cifrele demonstrează că acest pilon de pensii private reprezintă o opțiune eficientă pentru asigurarea unei pensii viitoare sigure, însă diversitatea performanțelor dintre fonduri indică necesitatea atenției sporite din partea participanților în procesul de administrare a conturilor personale.

Modificări la Pilonul II de pensii, din ianuarie 2024. Contribuție mai mare și schimbări la impozitare. Exemple de calcul

Din ianuarie 2024, au intrat în vigoare modificări legislative cu impact asupra Pilonului 2 de pensie. Contribuția a fost majorată și sunt schimbări privind baza de impozitare.

OUG 23/2022 prevede că ”începând cu data de 1 ianuarie 2024, cota de contribuție la fondul de pensii este de 4,75%”.

Contribuția la Pilonul 2 de pensii este majorată astfel cu un punct procentual:

 • de la 3,75% la 4,75% din venitul brut lunar.

Prin urmare, din reținerea de 25% din salariul brut pentru contribuția de asigurări sociale, 4,75% vor fi redirecționați către Pilonul 2 de pensie.

Contribuabilii la pilonul 2 de pensie au început să primească înștiințări privind modificările legislative cu aplicare din 2024.

Cotele de contribuții de asigurări sociale

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), cotele de contribuţii de asigurări sociale, sunt următoarele:

 • 25% – datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale
 • 4% – datorată în cazul condiţiilor deosebite de muncă de către persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora
 • 8% – datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă de către persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora
 • 20,25% datorată de către persoanele fizice care realizează, la locul unde se află funcția de bază,  venituri din salarii şi asimilate salariilor în baza unor:
  • contracte individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfășoară activități în sectoarele construcții, agricol și industrie alimentară
  • contracte individuale de muncă, rapoarte de serviciu și unele statute speciale prevăzute de lege,  ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator, pentru veniturile lunare brute de până la 10.000 lei inclusiv
 • 25% – datorată de persoanele fizice care au încheiat contract de asigurare socială.

Precizări CNPP

Cota de contribuţie aferentă fondurilor de pensii administrate privat, de 4,75%

 • este inclusă în cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale.

Pentru participanţii la fondurile de pensii administrate privat

 • la determinarea punctajului realizat în sistemul public de pensii pentru lunile în care aceştia contribuie la aceste fonduri, se utilizează un indice de corecţie de 0,81.

Sunt scutite de la plata acestei contribuţii pentru veniturile lunare brute de până la 10.000 lei inclusiv și

pot opta în scris, la angajator, pentru plata cotei de 4,75% datorate la fondul de pensii administrat privat:

persoanele care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, pentru care se datorează contribuţia la fondul de pensii administrat privat, în baza:

 • contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectoarele construcţii, agricol și industrie alimentară
 • contractelor individuale de muncă, rapoartelor de serviciu sau a unor statute speciale prevăzute de lege, ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator

Impozitare

De la 1 ianuarie 2024, baza de impozitare se aplică doar asupra câștigurilor nete rezultate în urma investirii contribuțiilor. Din acestea se deduce plafonul neimpozabil de 2.000 lei.

Până la finalul anului 2023, baza de impozitare era reprezentată de întreaga sumă acumulată în contul de pensie privată.

Impozitul este de 10%.

Exemplu de calcul al impozitului

De la 1 ianuarie 2024

 • Suma acumulată în cont: 10.000 lei
 • Total contribuții convertite: 7.000 lei
 • Câștig: 10.000 lei –7.000 lei = 3.000 lei
 • Impozit: 10% x (3.000 lei – 2.000 lei) = 100 lei

Înainte de 1 ianuarie 2024

 • Suma acumulată în cont: 10.000 lei
 • Impozit: 10% x (10.000 lei – 2.000 lei) = 800 lei