Veste bună pentru elevi: olimpicii vor primi burse de merit

Burse de merit olimpic se vor acorda şi elevilor care vor obţine menţiuni la competiţiile internaţionale, nu numai celor clasaţi pe primele trei locuri, ca până în prezent, prevede un ordin de ministru.

30 aug. 2018, 08:21
Veste bună pentru elevi: olimpicii vor primi burse de merit

„În vederea extinderii categoriilor beneficiarilor burselor de merit olimpic internaţional, a fost emis ordinul de ministru nr. 4.507/28.08.2018, prin care au fost aprobate noile norme metodologice de acordare a burselor pentru elevii premiaţi la olimpiadele şcolare internaţionale. Astfel, cu titlu de noutate, se vor acorda burse de merit olimpic şi elevilor care vor obţine menţiuni la competiţiile internaţionale, nu numai celor clasaţi pe primele trei locuri, ca până în prezent. Conform noilor norme metodologice, elevii care vor obţine menţiune la competiţiile internaţionale vor beneficia de o bursă de merit în cuantum de 25% din salariul de bază minim brut pe ţară, acordată lunar, pe o perioadă de 12 luni”, precizează MEN.

Potrivit sursei citate, valoarea lunară a bursei de merit olimpic internaţional reprezintă echivalentul salariului de bază minim brut pe ţară, acordat diferenţiat, după cum urmează: pentru locul I (medalie de aur sau premiul I), cuantumul lunar al bursei de merit olimpic internaţional reprezintă echivalentul a 100% din salariul de bază minim brut pe ţară; pentru locul al II-Iea (medalie de argint sau premiul al II-lea) – reprezintă echivalentul a 75% din salariul de bază minim brut pe ţară; pentru locul al III-lea (medalie de bronz sau premiul al III-lea), cuantumul lunar al bursei de merit olimpic internaţional reprezintă echivalentul a 50% din salariul de bază minim brut pe ţară.

Pentru menţiune, cuantumul lunar al bursei reprezintă echivalentul a 25% din salariul de bază minim brut pe ţară.

MEN reaminteşte că în prezent cuantumul maxim al bursei este de 1.900 lei (reprezentând 100% din cuantumul salariului de bază minim brut pe ţară), comparativ cu 1.450 de lei în anul 2017, ceea ce înseamnă o creştere de peste 30%.