Veste bună pentru milioane de români. Fiscul le taie DATORIILE

Veste bună pentru românii care au obținut, în ultimii ani, venituri din investiții sub nivelul salariului minim brut pe țară vor scăpa de plata obligatorie a contribuției la sănătate (CASS), conform unui proiect de lege ajuns recent la Senat pentru dezbatere și adoptare. Măsura a fost propusă în condițiile în care, în ultimele luni, numeroase persoane fizice au primit decizii de impunere de la Fisc conform cărora trebuie să achite CASS pentru venituri de doar câțiva lei din anii precedenți.

08 mai 2019, 09:36
Veste bună pentru milioane de români. Fiscul le taie DATORIILE

Românii cu venituri mici ar putea scăpa de datorii. Propunerea legislativă privind anularea contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru anumite venituri din investiții ale persoanelor fizice și unele măsuri de depunere a declarațiilor a fost înregistrată recent la Senat pentru dezbatere. Ca să se aplice, proiectul trebuie adoptat de Parlament și semnat de șeful statului.

Veste bună pentru toţi românii! Fiscul a făcut un anunţ important despre obligaţiile fiscale

Principalul obiectiv al documentului este o amnistie fiscală pentru românii care au obținut venituri din investiții sub nivelul salariului minim brut. Mai precis, cei care au câștigat, în ultimii ani, câțiva lei din dobânzi sau dividende, de exemplu, vor scăpa de plata CASS pentru acestea.

„Prin derogare (…), se anulează debitele constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina persoanelor fizice, reprezentând contribuții de asigurări sociale de sănătate calculate asupra veniturilor din investiții ale persoanelor fizice (…), dacă nivelul lor se situează sub salariul minim brut pe țară garantat în plată”, prevede, mai precis, inițiativa legislativă.

Asta înseamnă că deciziile de impunere deja emise și comunicate persoanelor fizice vor fi anulate, indiferent dacă au fost contestate sau nu. Iar cei care au apucat să plătească CASS vor primi banii înapoi.

Aministie fiscală pentru zeci de mii de români. Datoriile vor fi şterse imediat după Paşte

În expunerea de motive a proiectului scrie că numeroși români au primit în ultima perioadă decizii de impunere care-i obligă la plata CASS pentru venituri foarte mici din investiții. Deciziile de impunere vizează, în esență, plata CASS pentru veniturile din investiții din ultimii câțiva ani.

În ultimii patru ani, salariul minim brut pe țară a avut, conform Ministerului Muncii, următoarele valori:

  • 2015: 975 de lei între ianuarie și iunie și 1.050 de lei între iulie și decembrie;
  • 2016: 1.050 de lei între ianuarie și aprilie și 1.250 de lei între mai și decembrie;
  • 2017: 1.250 de lei în ianuarie și 1.450 de lei în perioada februarie – decembrie;
  • 2018: 1.900 de lei.

Așadar, românii care în anii respectivi au obținut venituri din investiții sub acele niveluri ale salariului minim brut pe țară vor scăpa de plata CASS.

O situație asemănătoare a apărut și în cursul anului 2015, atunci când Parlamentul a dat o lege prin care a scăpat românii de plata CASS pentru veniturile mai mici decât nivelul salariului minim brut pe țară. La acel moment, amnistia fiscală a vizat veniturile din perioada ianuarie 2012 – iunie 2015.