Veste bună pentru profesorii cu vechime. Legea se află pe masa lui Klaus Iohannis

Publicat: Luni, 13 Mai 2019 07:19 // Actualizat: Luni, 13 Mai 2019 07:19 // Sursa: romaniatv.net

Toţi profesorii care predau de 25 de ani ar putea să îşi reducă programul fără să piardă vreun leu din salariu. Este o veste bună, spun cadrele didactice, dar greu de pus în practică. Avem prea puţini profesori, iar mulţi suplinitori au ei înşişi nevoie de şcoală înainte de a ajunge la catedră.

De programul redus cu două ore pe săptămână şi salariul neschimbat ar beneficia toţi învăţătorii şi profesorii cu 25 de ani vechime şi gradul întâi. Vestea i-a bucurat pe dascăli.

”Cred că este o mică recompensă pentru 25 de ani de muncă, aşa, continuă, să poţi să beneficiezi de un salariu întreg, având doar 16 ore în normă.”, a declarat Carmen Mateescu, profesoară de matematică. 

Anunţ de maximă importanţă pentru profesori: salarizare diferenţiată în funcţie de performanţă

Nu la fel de încântaţi au fost directorii şcolilor, care ştiu ce îi aşteaptă.

”Este foarte greu pentru că sunt fracţiuni doar. Două ore. Două ore de biologie, două ore de educaţie muzicală şamd şi este foarte greu de găsit profesori calificaţi, profesori competenţi.”, spune Raluca Ivănuș,  director al Colegiului Naţional Bilingv "George Coşbuc".

Anul trecut, peste jumătate dintre cei care au dat titularizarea nu au reuşit să obţină notă de trecere. Unii au obţinut doar punctul din oficiu. Chiar şi aşa, legea le permite să intre la clasă. 

În plus, schimbarea cadrelor didactice de la un an la altul ar afecta şi relaţia profesor-elev, care se construieşte în timp.

În schimb, dacă cele două ore ar fi folosite în interesul elevilor, şi nu al profesorilor, rezultatul ar fi cu totul altul, spun specialiştii.

”Cele două ore ar putea să fie, de exemplu, pregătire pentru bacalaureat sau pentru testarea naţională.”, mai spune Carmen Mateescu, profesoara de matematică.

Costul de oportunitate al investirii timpului respectiv în creşterea unor generaţii de profesori mai tineri este infinit mai eficient decât faptul de a intra eu încă o dată la clasa de elevi obişnuită.

Înainte de intra în vigoare, modificările legii trebuie semnate de preşedinte.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
bani profesori edu.ro elevi Ministerul Educaţiei profesori salarizare profesori
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
14 mai 09:20
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Cine spune tarii ca multi suplinitori au nevoie ei insisi de scoala inainte de a ajunge la catedra doar pentru ca se numesc suplinitori inseamna ca nu stie ce e munca,ne recita doar ce e scris de altii. In 16 ani nu am vayut niciun suplinitor care sa nu faca compromisuri dar sa aiba nevoie de scoala inante de a ajunge la catedra.Unii sunt oamenii respectabili.Mi/au yis ca/s o mica suta.Au facut un joc de cuvinte intre :''kleine nutte'',cum ii zicea lui Edeko,suta si nut din engleza pentru nebun.Doamna din poza are mana foarte grasa,cum o am eu acum.Unii zic la oamenii foarte grasi ca sunt grasi ca niste porci sau ca niste scroafe.Nu,sunt foarte grasi.Plicul e de la Ministerul Educatiei,de la doamna Ministru Andronescu,unde a fost mama sa se planga ca mor otravita pe coclauri,ca nu fac rau la nimeni dar ca mi se face rau in fiecare zi degeaba si mi s-a zis ca mint si am fost ''judecata si condamnata ca atare''.Am primit pe fluturas bani din urma de la hotararile judecatoresti, douasprezece milioane de si-a platit tata materialele si medicamentele pentru operatie.Aici au scos reclama la Nutella prin oras cu poza unei doamne zambitoare ''Maria''.
1
EUR
4.8433
RON
16 Jul
noapte 17 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H