Veste bună pentru români. Statul ne plăteşte parţial facturile până în 2025

Marcel Ciolacu a anunţat, după şedinţa de Guvern de vineri, că facturiel vor fi plafonate până în marte 2024, însă ministrul Sebastian Burduja a mai adăugat un an la această ofertă.

11 nov. 2023, 18:46
Veste bună pentru români. Statul ne plăteşte parţial facturile până în 2025
Cât a costat statul român plafonarea facturilor la electricitate și gaze!

Statul ne subvenţionează facturile până în 2025. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus cât timp mai durează schema de compensare pentru energie electrică şi a menţionat că a făcut recomandări Comisia Europeană ca până în 2025, dar inclusiv în acel an, să se încerce o ieşire graduală din aceste scheme de compensare a facturilor.

Potrivit lui Burduja, schema de compensarea facturilor la energie electrică este prevăzută în legislaţie până în martie 2025. „Schema în sine e mult mai sustenabilă azi decât era acum doi ani. Acum doi ani a costat statul român undeva la 14-15 miliarde de lei.

Vouchere facturi 2024. Guvernul a extins valabilitatea cardurilor pentru energie până pe 31 martie 2024

La anul va costa trei miliarde de lei pentru că preţurile în piaţă au scăzut, deci sigur valoarea compensărilor a scăzut”, a explicat ministrul.

Sebastian Burduja a fost întrebat la postul TV unde a făcut acest declaraţii de ce statul subvenţionează pentru toată lumea facturile la curent electric.

„Schema de compensare plafonare a fost gândită în vârful crizei energetice şi statul român a ales o opţiune mai uşoară. De ce? Există aceste praguri de consum care se pot echivala şi cu praguri de venit.

Nu toţi românii săraci consumă cel mai puţin curent electric lunar. Dar, ca regulă, cu cât ai venituri mai puţine, cu atât şi consumul gospodăriei este mai mic. Şi atunci sigur când ai un consum de sub 100 de kilowaţi oră lunar ai 0,68 de lei kilowaţi oră.

Dacă ai peste 300, ai 1,3 lei, adică dublu. Şi de aceea, din criza energetică până azi, cinci milioane de gospodării din România au plătit factura la curent 35 de lei. Un cost rezonabil.

Deci nu este o ţintire pe veniturile din gospodării, pentru că asta ar fi implicat nişte analize mult mai complexe, cu INS, cu Ministerul de Finanţe, ele se pot face, dar e mai complicat” a afirmat ministrul Energiei.

Vouchere 2024, avalanşă de ajutoare în an electoral. Ce bani primesc românii gratis de la stat anul viitor. Se dau şi 72.500 pentru norocoşi!

Întrebat cât va mai funcţiona acest mecanism de subvenţie din partea statului, ministrul Energiei a vorbit de anul 2025.

„Noi avem în legislaţie martie 2025 şi în discuţiile de la Bruxelles de acum câteva săptămâni, acolo am setat ţinta şi Comisia a fost deschisă la chestiunea asta.

Ea nu a impus nici acum statelor membre, a făcut doar recomandări ca până în 2025, dar inclusiv anul 2025 să încerce o reducere, o ieşire graduală, să-i spunem din aceste scheme de compensare”, a spus Burduja.