Vouchere 2024, avalanşă de ajutoare în an electoral. Ce bani primesc românii gratis de la stat anul viitor. Se dau şi 72.500 pentru norocoşi!

Sunt bani care ajută mediul de afaceri, sunt ajutoare sociale sub formă de vouchere pentru românii cu bani puţini, se aruncă cu mulţi bani de la buget într-un an cu multe ieşiri la vot.

11 nov. 2023, 06:30
Vouchere 2024, avalanşă de ajutoare în an electoral. Ce bani primesc românii gratis de la stat anul viitor. Se dau şi 72.500 pentru norocoşi!

Vouchere 2024. Cei mai mulţi dintre bogaţii României au făcut averi din afaceri cu statul, dar şi cei amărâţi o pot duce frumos cu banii din multitudinea de vouchere acordate fie direct de la autorităţile centrale, fie de la primării. Pentru cine nu ştie încă, există un voucher care se dă pentru creşterea eficienţei energetice a clădirii, aşa cum există unul pentru lemne de foc, dar există şi vouchere de facturi, li vouchere de vacanţă, bani să-ţi schimbi maşina, ajutor de încălzire sau tichete de masă şi lista poate continua mult şi bine dacă includem şi copiii în ecuaţie. Este vorba despre o formă mai nişată, mai evoluată, de ceea ce în jargonul de specialitate occidental se numeşte „helicopter drop” sau „helicopter money”, adică „bani aruncaţi din elicopter”.

„Helicopter money” a fost o idee pe care a lansat-o marele economist american Milton Friedman. Este un tip de stimul monetar care injectează numerar într-o economie, de parcă aceştia ar fi aruncaţi dintr-un elicopter.

Banii de tip „helicopter money”, conform Investopedia, urmăresc creșterea masei monetare a unei țări, prin mai multe cheltuieli, reduceri de taxe sau creșterea ofertei de bani.

Vouchere de 250 de lei pentru românii sărmani tot anul. Klaus Iohannis a promulgat legea

După ce au aruncat câteva decenii astfel bani de la bugete, americanii şi apoi occidentalii au rafinat metode multiple de a nişa aceste ajutoare. Cei care au făcut acest lucru sunt părinţii ideologici ai guvernanţilor care fac asta. Dar în Occident cei care o fac acţionează atât cât să nu debalanseze bugetul unui stat.

Ori, astăzi, în România, avem o criză bugetară. Voucherele sunt astfel de bani aruncaţi din elicopter către anumite categorii sau subcategorii sociale. Voucherele nu sunt singurele plăţi de „bani din elicopter”.

Una dintre primele astfel de plăţi efectuate în România, după 1990, au fost ajutoarele de şomaj. Guvernele nu au făcut de regulă o politică proactivă, de convertire a forţei de muncă disponibile, aflate în şomaj, în forţă de muncă utilizată, aşadar s-au aruncat bani din elicopter, fără beneficiu economic şi bugetar.

Epoca actuală de ajutoare sociale în devălmăşie a început în anul 2003, odată cu programul de asistenţă socială lansat de Adrian Năstase. Unul dintre primele programe nişate, de „bani aruncaţi” astfel, din elicopter, a fost „Laptele şi Cornul”.

Vouchere pentru eficienţa energetică
Românii vor putea beneficia de un voucher de 50.000 de lei, începând cu anul 2024. Ministrul Adrian Câciu a explicat care sunt persoanele care pot să primească acest sprijin și în ce condiții.

Adrian Câciu, ministrul Proiectelor și Fondurilor Europene, a declarat pe 13 octombrie că, începând de anul viitor, va fi implementat un program nou, destinat optimizării eficienței energetice a locuințelor.

Programul Casa Eficienta energetic beneficiază de 534 mil. Euro pentru a reduce consumul de energie și pentru a spori eficiența energetică. Se acordă vouchere de 72.500 de lei pentru renovarea clădirilor rezidențiale și realizarea auditurilor energetice necesare. Voucherele vor contribui la creșterea eficienței energetice cu minim 30% a locuințelor. Informațiile privind condițiile de eligibiltate pentru accesarea voucherelor pot fi descoperite în video.

Potrivit declarațiilor demnitarului, cetățenii români vor avea posibilitatea de a primi vouchere în valoare de până la 50.000 de lei.

Vouchere privind schimbarea sobei cu lemne
Pe 15 septembrie, ministrul Mediului, liberalul Mircea Fechet, a anunţat că aceste vouchere vor fi destinate celor mai săraci români, care încă folosesc sobe pe lemne. Bucureştiul este una dintre puţinele capitale europene în care oamenii mai folosesc această soluţie revolută de încălzire.

Sobele pe lemne, încă folosite în gospodăriile cele mai sărace, chiar și cele conforme cu cele mai noi reguli europene, sunt cea mai poluantă soluție de încălzire există în acest moment.

O sobă veche, pe lemne, emite 1.329 de grame de emisii de particule/GJ, în timp ce una ecologică, modernă, produce 375 de grame de emisii de particule/GJ, iar un camion vechi 6,25 grame.

Vouchere pentru plăţi în energie şi lemne de foc
Românii cu venituri mici beneficiază încă de cardul de energie, un ajutor pentru plata facturilor, iar acum se fac unele schimbări la lege. Comisia Europeană a anunţat sistarea subvenţiilor, dar Guvernul român speră să menţină sprijinul şi în 2024.

Uniunea Europeană a decis ca persoanele vulnerabile să nu mai primească ajutoare, motiv pentru care există riscul ca voucherele pentru plata facturilor să nu mai fie acordate de anul viitor, scrie newsweek.ro

Vouchere de vacanţă 2024. Ce bugetari pierd concediul decontat de stat. Vestea bună este că tichetele au valoare mai mare
De la începutul lunii septembrie, se dau 700 de lei, de la stat, direct pe cardurile de energie, pentru românii cu venituri mici. Un număr total de 4,1 milioane de români urmează să primească acești bani, peste o perioadă de trei săptămâni, în vederea achitării facturilor la energie sau căldură.

Citeşte şi: Până când poate fi folosit cardul de energie la plata facturilor. 2.000.000 de oameni l-au primit

Până la începutul lunii maii, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a emis și distribuit în ţară în jur de 2,1 milioane de carduri de energie. Dintre beneficiarii existenţi,

15.600 au folosit cardul de energie pentru a-şi compensa preţul de cumpărare, la lemnele de foc. Valoarea totală a plăților pentru achiziţionarea de lemne de foc a fost de 10,5 milioane lei.

Între 20 februarie şi 26 aprilie 2023, peste două milioane de familii și-au achitat facturile la utilități cu cardul de energie emis de MIPE. Valoarea totală a plăților care au fost făcute a ajuns la 464 de milioane de lei, informează MIPE.

Vestea anului! Vouchere de 7.000 de euro pentru români. Ce categorie poate beneficia de acest sprijin

Vouchere de vacanţă şi pentru mediul privat. Adoptate tacit
Senatul a adoptat tacit proiectul de lege care prevede acordarea de vouchere de vacanţă în valoare de 1.450 de lei pe an şi salariaţilor din sectorul privat. Acesta ar urma să fie acordate începând cu 1 ianuarie 2024

Conform expunerii de motive, „efortul bugetar pentru acordarea de vouchere de vacanţă celor cca. 4,2 milioane de salariaţi din sectorul privat este de cca. 6,09 miliarde de lei. Însă efectul este unul pozitiv, deoarece din această sumă estimăm că circa 60-65% se va întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit etc. Diferenţa se va regăsi în efectul economic generat”. Dar produce, desigur, inflaţie.

Vouchere de vacanţă 2023

Se dorea limitarea voucherelor de vacanţă
Pe 15 septembrie, Marcel Boloş, ministrul Finanţelor Publice, spunea că există în Coaliţie „acest consens, de a limita acordarea voucherelor de vacanță, și este un plafon destul de substanțial, de 8.000 de lei net”, a declarat Boloş.

„Aici, s-a încercat să existe o formă de protecție, pentru funcțiile publice de execuție (n.n.: pentru că oricum există şi voucherele de vacanţă pentru bugetari, de mai mulţi ani). S-a discutat și despre o creștere a valorii nominale a acestui voucher, de la 1.450 de lei la 1.600 de lei”, a spus demnitarul.

Vouchere pentru renovarea locuinţelor
Statul îţi dă aproape 75.000 de lei pentru renovarea locuinţelor. Sunt vouchere diferite de cele pentru creşterea eficienţei energetice.

Investiția va consta în modernizarea energetică a locuinței prin lucrări care contribuie la îmbunătățirea performanței energetice. De bine, de rău, aici este vorba despre fonduri europene, plăţi către populaţie care nu încarcă deficitul bugetar decât în privinţa cofinanţării necesare.

Programul va fi derulat printr-o aplicație web care va fi realizată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Investiția va consta în modernizarea energetică a locuinței prin lucrări care contribuie la îmbunătățirea performanței energetice

Vouchere educaţionale
Anul acesta, preșcolarii și elevii care provin din familii cu venituri mici pot primi la cerere un ajutor, sub formă de rechizite, în valoare de maximum 75 de lei.

Cealaltă formă de ajutor financiar sunt tichetele educaționale, în valoare de 500 de lei, care vor întârzia însă, din cauza faptului că Executivul nu a definitivat toate aspectele legate de implementarea acestei măsuri.

Ajutoarele sub formă de rechizite sunt acordate, conform OG 33/2001, copiilor înscriși în clasele cuprinse între clasa pregătitoare și clasa a VIII-a, care provin din familii al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei (50% din salariul de bază minim brut pe țară, care este în acest an de 3.000 lei).

Un ordin al ministrului Educației din martie 2023 a stabilit că elevii vor primi rechizite începând cu anul școlar 2023-2024, în valoare de 65 lei pentru un elev din învățământul primar și de 75 lei pentru un elev din învățământul gimnazial.

Vouchere pentru alimente
Banii pentru alimente primiți pe cardurile sociale sunt împărțiți în șase tranșe, conform unei ştiri apărute în martie. La fiecare două luni, românii din grupurile-țintă vor primi câte 250 de lei.

Banii pentru alimente primiți pe cardurile sociale sunt împărțiți în șase tranșe. Însă prima tranșă întârziase. Potrivit Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene, pe parcursul anului 2023, voucherele vor fi distribuite în 6 tranșe, o dată la 2 luni. Fiecare tichet valorează 250 de lei și poate fi folosit pentru a cumpăra alimente.

Vouchere sociale 2023. Anunț de ultimă oră! Când expiră banii de pe cardurile românilor. Data limită până la care pot profita de banii de la Guvern

Aproximativ 2,4 milioane de români vor primi bani pentru achiziția de alimente și mese calde. Proiectul are ca scop contracararea scăderii standardului de viață și a grupurilor sociale vurnerabile, în ideea de a scădea riscul sărăciei la nivel național.

EXCLUSIV Vouchere pentru alimente şi în 2024. Ministrul Adrian Câciu anunţă 1.500 de lei pentru românii cu venituri mici

Vouchere alimente şi bani mai mulţi pentru profesori în octombrie. Ministrul Fondurilor Europene a făcut un anunt extrem de important, în exclusivitate la Romania TV. Adrian Caciu a explicat ce bani în plus vor primi profesorii in luna octombrie.”Aşa cum ne am angajat, cadrele didactice au prima de 1.500 lei, iar personalul nedidactic prima de 500 lei în luna octombrie. În perioada 20-27 octombrie, cardurile vor incarcate cu aceste sume de bani, este inceputul acestui program care se desfasoara pana in 2027, asa cum am stabilit cu personalul din educatie”. 

Exclusiv Adrian Caciu explica ce bani in plus vor primi profesorii in luna octombrie

Nu a fost singura veste bună adusă de Adrian Câciu în direct la România TV. „Luna octombrie este luna în care se încarca cardurile cu 250 lei, bani care sunt primiţi de 2,5 milioane beneficiari. Avem transa octombrie si vom mai avea o transa in decembrie, dar asumarea guvernamentala continua. Cel putin pentru ceea ce inseamna vouchere de alimente, pot sa va spunca aceasta masura va continua si in anul 2024”, a sps ministrul Fonduri Europene în exclusivitate la România TV.

Când intră pe card banii pe voucherele de alimente din octombrie. Ministrul Adrian Câciu a făcut anunțul pentru cei 2.5 mil. de români

Ministrul Investițiilor, Adrian Câciu, a anunţat, marţi, data la care vor fi încărcate cardurile românilor cu banii pe vouchere de alimente. Astfel, cardurile pentru voucherele de alimente vor fi alimentate cu o nouă tranșă de 250 de lei în data de 15 octombrie 2023.

Citește și: Prețuri plafonate pentru noi alimente până la finalul anului. Vezi lista

„La acest moment, așteptăm alimentarea conturilor MIPE de către Ministerul de Finanţe pentru implementarea cu succes și la timp a acestor măsuri asteptate de români și asumate de către Guvernul României”, a anunţat, marţi, ministrul Adrian Câciu.

În prezent, peste 2,5 milioane de persoane sunt eligibile în programul Sprijin pentru România. Aceasta este a cincea tranșă a ajutorului pentru alimente şi mese calde acordat persoanelor vulnerabile din România.

Cei mai mulți beneficiari de vouchere pentru alimente sunt în București (122.000), Suceava (90.879), Iași (90.196), Dolj (89.801) şi Bacău (82.410).

Categoriile de români care vor primi banii de vouchere pentru alimente în octombrie

Beneficiază de vouchere sociale pentru alimente și mese calde în valoare de 250 de lei, la fiecare două luni, potrivit OUG nr. 63/2022:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
  • persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Citeşte şi: Când expiră banii de pe cardurile de energie. Data până la care pot fi folosiți pentru plata facturilor

Vouchere de renunţare la porc

Ţăranul român ar putea renunţa la porcul pe care îl creşte în gospodăria sa, contra unui voucher în valoare de 1.000 de lei, emis de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Cei care cresc  suine în gospodăria proprie au de câţiva ani o gravă problemă, legată de epidemiile de pestă porcină africană, care apar în fiecare toamnă şi primăvară, când e umezeală şi rece, până în 5 grade, ceea ce este favorizant pentru transmiterea virusului.

S-a decis. Cine primeşte a 13-a pensie, cine doar vouchere pentru cozonaci şi caltaboş
Noua legislația vine ca un ajutor, în implementarea inițiativei aflate în fază finală a dezbaterii parlamentare, de mai mulţi ani, pe Legea Porcului. Conform Legii porcului, se interzice deţinerea scroafelor în gospodărie şi hrănirea porcilor cu resturi alimentare. Amenzile ajung la 18.000 de lei.

Marcel Ciolacu este revoltat. „Nu îți e rușine să stai cu mâna întinsă, să-ți dau voucher?”
Prim-ministru spunea, în august: „Nu pot să accept ca un bugetar, care câștigă 2000 de euro, să îl alerg prin birou, să mai ia și voucher de vacanță”.

„Sunt provocări pe care trebuie sa le înțelegem. Este ultimul tren al României de a se dezvolta  Am multe defecte, nu sunt un om iresponsabil. Nici Nicolae Ciucă nu e iresponsabil. Cred că colegii noștri așteaptă o atitudine pe nivelul acestor provocări. Nu putem să lăsăm România fără fonduri europene. Nu pot să mă duc acasă și să pun eul meu personal și viitorul meu politic și să încep să vă mint.Este evident că în sistemul bugetar trebuie să se facă o reformă. Trebuia să se facă de foarte mult timp. Aveți fraierul de serviciu care își asumă această reformă”, spunea Ciolacu.

S-a lansat programul Family Start. Statul dă bani de nuntă, mașină și chirie

Natalia-Elena Intotero, ministrul Familiei a anunțat demararea programului guvernamental de creditare Family Start.  Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia-Elena Intotero, și Carmen Moraru, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, au anunțat startul programului Family Start. Programul este derulat împreună cu Fondul Român de Contragarantare. „Din acest moment, băncile îi așteaptă pe tineri să acceseze aceste credite”, se arată în comunicatul remis oficial.

În program sunt incluse 31 de bănci. Persoanele interesate de obținerea creditelor garantate de stat, respectiv cu dobânzi și comisioane mai mici, li se pot adresa deja. Conform anunțului MFTES, în 2023, comisionul de analiză și comisionul de administrare sunt acoperite integral pe toată durata de valabilitate a garanției acordate prin Fondul Român de Contragarantare. Dobânda aferentă creditului este subvenționată în proporție de 75% în cazul programului Family Start.

Durata pe care se poate lua un credit este de cel mult 10 ani, inclusiv perioada de grație.

Cine poate accesa programul Family Start
Condițiile de eligibilitate pentru programul Family Start, prevăd că vârsta beneficiarilor trebuie să se încadreze între 18 și 45 de ani. Condiția este ca măcar unul dintre beneficiari se încadrează în criteriul de vârstă. Ajutorul se acordă pentru persoanele care își întemeiază o familie dar și pentru cele care formează o familie.

Există însă și o condiție financiară – plafonul de venituri care permite participarea în program. Astfel, venitul net pe membru de familie trebuie să fie de până la 6.000 lei. În cazul familiile monoparentale, acesta este mai ridicat respectiv de până la 7.500 lei, potrivit prevederilor Ministerului Familiei.

Dacă întrunesc aceste condiții, persoanele eligibili pot solicita un credit în valoare maximă de până la 150.000 de lei.

Pentru ce puteți cere bani
Conform regulamentului programului Family Start, există mai multe tipuri de cheltuieli eligibile. De exemplu, puteți solicita credit guvernamental pentru a acoperi costurile ce decurg din evenimente care conduc la obținerea statutului de soț și soție. Aceasta categorie include cununia religioasă, cununia civilă sau ceremonia cu prilejul căsătoriei. Dar nu se pot obține mai mult de 20.000 lei. Solicitarea plății se poate face în termen de maximum 90 de zile de la data la care a avut loc evenimentul.

O altă categoria de cheltuieli eligibile sunt plata costurilor cu spitalizarea în cazul nașterilor. Sau a celor cu creșa, grădinița sau școala. De asemenea, statul garantează creditul și pentru achiziția de autoturisme noi. Dar și pentru autoturisme second-hand cu vechime de maximum 5 ani.

Totodată, pot fi solicitate pentru cheltuieli aferente taxelor de studii pentru licență, master, inclusiv master și doctorat. La acest capitol sunt inclus și cursurile de calificare sau perfecționare profesională, conversie sau reconversie profesională.

Pe listă mai figurează și plata chiriei, în limita a maximum 300 euro/lună, la cursul BNR din ziua plății. Dar și avansul din prețul de achiziție/costul de construcție a unei locuințe,