Veste cumplită pentru „decreţei”. Ce se întâmplă cu românii născuţi în anii ’60-70

Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 72,8% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna octombrie 2022.

09 dec. 2022, 14:59
Veste cumplită pentru „decreţei”. Ce se întâmplă cu românii născuţi în anii ’60-70

Românii cu vârstă înaintată îşi găsesc tot mai greu loc de muncă, deşi piaţa este extrem de generoasă. Rata şomajului în formă ajustată sezonier a crescut la 5,5%, în luna octombrie a acestui an, de la 5,4% în septembrie, însă şomajul în rândul tinerilor se află la un nivel semnificativ, 22,9%, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică.

Conform INS, rata şomajului la bărbaţi a fost cu 1,4 puncte procentuale mai mare decât la femei. Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna octombrie a anului 2022 a fost de 453.200 persoane, în creştere faţă de luna precedentă (445.600 persoane), dar în uşoară scădere faţă de luna octombrie 2021 (454.900 persoane).

Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 1,4 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 6,1% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,7% în cazul celor de sex feminin). Reţine în continuare atenţia nivelul ridicat, de 22,9%, al ratei şomajului în rândul tinerilor (15-24 ani).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,3% pentru luna octombrie 2022 (3,4% în cazul femeilor şi 4,9% al bărbaţilor).

De ce îşi găsesc greu de muncă românii, ce spune Butunoiu

„La 40-50 de ani, școala pe care ai făcut-o, diploma pe care ai obținut-o nu mai au absolut nicio relevanță. Și, da, cei de 50 de ani își găsesc foarte greu de lucru, indiferent de domeniu și de pregătirea lor. Sunt și excepții, desigur”, a declarat George Butunoiu, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști HR din țară, potrivit Capital. Din punctul de vedere al angajatorilor, lucrurile nu sunt chiar atât de sumbre, ținând cont de faptul că România se confurntă de ani buni cu o criză a forței de muncă.

Românii născuţi înainte de 1960 sunt vizaţi! Este absolut obligatoriu să faci asta

„Din experiența mea ca angajator, vă spun că aș angaja persoane trecute de 50 de ani care mi-ar cere de lucru. Pentru că au experiență, atâta câtă au. Că în ultimii 30 de ani nu prea s-au format, nu prea s-au calificat, e alt subiect, dar, oricum, au mai multă experiență decât alții. Pe de altă parte, contează și ce fel de muncă prestează.”, a declarat Radu Godeanu, vicepreședinte al asociației patronale UGIR-1903.

România rămâne fără români! În Anul 2021 au fost cele mai puține nașteri din ultima sută de ani la noi în țară! Motivele pentru care românii nu mai fac copii
Pentru că, a mai spus Godeanu, dacă este vorba despre o muncă fizică bazată pe efort mare, nu prea te poți baza pe ei, dar să coordoneze o activitate bazată pe efort fizic, sigur se califică. „Ar ști să facă un asemenea lucru, comparativ cu unul mai tânăr care, poate, nu s-ar înțelege cu echipa. Eu am lucrat mult pe șantier și vorbesc despre echipe, nu despre munca în birouri. Am auzit și eu de cazuri de oameni care se plâng, dar gândiți-vă câtă lipsă de forță de muncă există în România.

Mi-e greu să cred că nu-și găsesc de muncă. Singura discuție despre care știu că apare în zona patronatelor este aceea că nu avem forță de muncă și nu că nu angajăm în vârstă sau în nevârstă. Nu ai pe cine să angajezi, acesta este subiectul. Și angajezi pe oricine, fie că e bun sau rău, și vezi apoi. Dacă nu ai deloc, începi cu cei ai.”, a evidențiat reprezentantul patronilor.