Veste excelentă pentru românii cu copii! Vor primi vouchere pentru şcoală

Guvernul promite că Educaţia va avea parte de mai mulţi bani, de anul viitor, prin accesarea de fonduri europene şi prin implicarea Ministerului Dezvoltării în îmbunătăţirea condiţiilor pentru elevi. În plus, autorităţile vorbesc despre vouchere pentru părinţi, care vor fi utilizate în scopul orelor de după şcoală.

06 dec. 2019, 11:00
Veste excelentă pentru românii cu copii! Vor primi vouchere pentru şcoală

Se anunţă primele măsuri pentru combaterea analfabetismului funcţional, după ce rezultatele testelor PISA au demostrat starea jalnică în care se găseşte învăţământul românesc.

Anul viitor, părinţii ar putea primi pentru copii vouchere pentru after-school printr-un proiect cu finanţare europeană. Voucherul va fi acordat părintelui prin consiliul de administraţie al şcolii la care învaţă copilul sau prin inspectoratele şcolare. Momentan valoarea tichetului nu este încă stabilită.

„Avem intenția și voința să generalizăm after-school-ul în toate școlile din România pentru toți elevii, și nu doar în școli și în spațiul privat pentru că el funcționează pe bază de voucher educațional într-o finanțare cumulată fonduri europene cu buget de stat. Noi ne propunem din următorul an educațional”, a declarat Raluca Turcan, vicepremier.

Taxa pentru afterschool la privat variază în prezent de la un oraş la altul, dar unele rapoarte arată că ar fi o medie de 1000 de lei pe lună.

Şi fostul Executiv condus de Viorica Dăncilă a vrut să introducă vouchere în valoare de 250 de lei, dar pentru a-și putea cumpăra rechizite. Din păcate, fostul Guvern s-a răzgândit, pentru că părinții i-ar fi spus premierului că au posibilitățile financiare pentru a cumpăra rechizite copiilor.

Anul şcolar începe în prima zi lucrătoare din septembrie. Se dau tichete şcolare de 400 de lei. Proiectul a trecut tacit

Rezultatele elevilor români la testele de evaluare PISA din 2018 au înregistrat o scădere faţă de anterioarele evaluări de acest tip, în condiţiile în care, potrivit Simonei Vela, cercetător în cadrul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, la citire/lectură elevii români au obţinut un punctaj de 428, faţă de 434 în 2015, la matematică – 430 faţă de 444, în 2015, şi la ştiinţe – 426 (faţă de 435).

Testele PISA 2018: Procentul de analfabetism funcţional a crescut la 44%. România are cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani