UPDATE: Veste proastă pentru clienţii Vodafone, compania le va majora abonamentul lunar. Cât vor ajunge să plătească. Reacţia companiei

Veste proastă pentru clienţii Vodafone România, care a anunţat, de curând, că le va majora abonamentul lunar, ca urmare a creșterii prețurilor la energia electrică. De asemenea, compania va taxa suplimentar clienții care primesc în continuare factura pe hârtie.

16 sept. 2022, 15:11
UPDATE: Veste proastă pentru clienţii Vodafone, compania le va majora abonamentul lunar. Cât vor ajunge să plătească. Reacţia companiei
Veste proastă pentru clienţii Vodafone

UPDATE Vodafone: Majorările comunicate clienților în această perioadă nu au legătură cu situația actuală de pe piața energiei. Într-o reacție trimisă ECONOMICA.NET, Vodafone spune că actualele majorări comunicate clienților nu au legătură cu actuala situație de pe piața energiei. Redăm mai jos, integral, răspunsul operatorului:

Ca urmare a creșterii costurilor legate de furnizarea serviciilor noastre, inclusiv ale unora dintre extra-opțiunile oferite clienților, prețurile abonamentelor vor fi majorate proporțional. Majorările comunicate clienților în această perioadă nu au legătură cu situația actuală de pe piața energiei, situație intervenită ulterior primelor anunțuri de modificare a tarifelor.

Notificarea trimisă clienților cuprinde și informarea legată de aplicarea tarifului de 1 euro doar clienților pentru care se emit facturi tipărite, cu scopul reducerii consumului de hârtie. Pentru evitarea acestui cost, le recomandăm clienților noștri să activeze factura în format electronic în aplicația My Vodafone. Clienții care nu sunt de acord cu modificările menționate au posibilitatea de a denunța unilateral contractul, în termen de 30 de zile de la primirea notificării, fără plata vreunei penalități sau despăgubiri”.

ŞTIREA INIŢIALĂ: Veste proastă pentru clienţii Vodafone. Compania și-a notificat clienții că le va mări abonamentul lunar cu un euro. Aceasta nu este singura creştere, cei care solicită să primească factura pe hârtie vor plăti un alt euro. În plus, dacă serviciile companiei vor fi oprite pentru neplata facturii, clientul va plăti ulterior o taxă de reconectare de trei euro.

De asemenea, Vodafone a introdus în contracte o clauză care permite majorarea tarifelor în funcție de rata inflației. La peste 11 milioane de clienţi, compania îşi majorează veniturile lunare cu 11 milioane de euro.

Citeşte şi: UE va dezvălui măsuri de urgență pentru a reduce creșterea prețurilor la energie. Anunţul făcut de Ursula von der Leyen

Veste proastă pentru clienţii Vodafone

Stimate client,

În contextul majorării costurilor legate de furnizarea serviciilor mobile (cum ar fi, de exemplu, creșterea costurilor de furnizare a energiei electrice și a carburantului) te informăm asupra următoarelor modificări ale contractului tău de servicii:

Prețul lunar al abonamentului tău de servicii mobile va crește cu 1 EUR (TVA inclus) fără modificarea perioadei minime contractuale.

Tariful pentru factura tipărită va fi de 1 EUR (TVA inclus) pentru fiecare factură emisă în format tipărit. Acest tarif nu se va aplica dacă ai optat pentru factura electronică. Ne dorim să protejăm planeta și să reducem impactul activității noastre asupra mediului, inclusiv prin diminuarea consumului de hârtie. Te încurajăm să utilizezi mijloacele digitale de transmitere a facturii accesând secțiunea Factura Ta din contul tău My Vodafone. Astfel vei economisi bani și vei contribui la un mediu mai curat.

În cazul suspendării serviciilor pentru neplată, după achitarea restanțelor, se aplică un tarif de reconectare în valoare de 3 EUR (TVA inclus). Acesta se va regăsi pe factura următoare reconectării.

Poți accesa oricând situația facturilor tale în secțiunea Factura Ta din contul tău My Vodafone sau apelând *222 și solicitând „vreau datele facturii” ghidului interactiv Andreea.

Pentru că inflația este un factor esențial în mecanismul de creare a prețurilor pentru toate bunurile și serviciile, contractul se completează cu o clauză de indexare anuală a prețului serviciilor în conformitate cu indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), respectiv rata inflației, stabilite pentru România de către Eurostat, Oficiul de Statistică al Comunităților Europene, fără a putea depăși, însă, un procent de 3% pe an din valoarea serviciilor.

Prin urmare, art.3.1 al contractului tău se completează cu următoarea clauză: Având în vedere anumite fluctuații ale prețurilor bunurilor și serviciilor pe piață de natură a afecta echilibrul contractual, în vederea restabilirii acestuia, părțile convin ca tarifele pentru serviciile Vodafone să poată fi indexate, cu o frecvență anuală, prin simpla notificare transmisă de către Vodafone odată cu factura, anterior aplicării indexării.

Indexarea se va face în funcție de indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), respectiv rata inflației, stabilite pentru România de către Eurostat, Oficiul de Statistică al Comunităților Europene, fără a putea depăși, însă, un procent de 3% pe an.

Părțile convin că indexarea anuală a tarifelor în raport cu rata inflației nu reprezintă o modificare unilaterală a prețului contractului, posibilitatea de indexare și mecanismul acesteia fiind agreate de parți încă de la încheierea contractului. Clientul declară în mod expres că a citit, înțeles și acceptă prezenta clauză.

Tarifele standard naționale de voce, SMS și date se modifică astfel : 0,2 EUR/ minut si 0,05 EUR/ SMS către orice rețea națională; 5 EUR/ 5GB internet pe mobil național (indiferent de traficul consumat din totalul de 5GB); tarifele conțin TVA„, este mesajul transmis de Vodafone, potrivit Economica.net.

Baza de clienți de servicii mobile și fixe și de soluții a Vodafone România a ajuns la 11,2 milioane la 31 decembrie 2021.