Veste proastă pentru profesorii care dau meditaţii. Banii obţinuţi trebuie declaraţi la ANAF. Care este data limită

ANAF vrea ca profesorii care dau meditații să-și plătească taxele, motiv pentru care le va trimite informări. Aceştia sunt obligaţi să declare veniturile realizate şi să depună Declaraţia unică privind impozitul pe venit până la data de 25 mai.

29 apr. 2022, 17:44
Veste proastă pentru profesorii care dau meditaţii. Banii obţinuţi trebuie declaraţi la ANAF. Care este data limită
Profesorii care fac meditaţii, obligaţi să aibă casă de marcat

Astfel, profesorii care dau meditaţii şi obţin venituri din această activitate sunt obligați să se înregistreze la Registrul Comerțului și să depună Declarația unică pentru a plăti impozit.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obţinute din meditaţii, acordate în particular de persoanele fizice.

Ghidul se adresează contribuabililor persoane fizice care realizează venituri din meditaţii, activităţi educaţionale şi alte forme de învăţământ. Persoanele fizice care realizează venituri din meditaţii au obligaţia de a depune Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) până la data de 25 mai.

Ghidul poate fi consultat pe portalul www.anaf.ro, în secţiunea Asistenţă Contribuabili/Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente şi alte materiale informative.

Citeşte şi: Ţara care interzice meditaţiile elevilor. Ce se întâmplă cu profesorii care încalcă legea

Ce prevede ghidul ANAF pentru profesorii care dau meditaţii

În cazul în care persoanele fizice intenționează să realizeze sau realizează deja în mod individual venituri din prestarea de servicii reprezentând meditații, au obligația de a se înregistra la Oficiul Național al Registrului Comerțului și de a solicita autorizarea funcționării, în condițiile prevăzute de O.U.G. nr. 44/2008.

Ulterior înregistrării în registrul comerţului şi autorizării funcţionării, persoanele fizice au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).

În cazul în care încep activitatea în cursul anului fiscal, persoanele fizice vor depune Declarația unică în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

În declarația unică contribuabilul va completa în mod corespunzător Capitolul II – Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate, prin intermediul căruia contribuabilii își exercita și opțiunea privind determinarea venitului net anual:

– fie pe baza normelor de venit;
– fie în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

În situația în care persoana fizică începe activitatea în luna decembrie a anului de impunere,aceasta va depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I. Date privind veniturile realizate până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de impunere.

Citeşte şi: Cristian Popescu Piedone, suspect într-un nou dosar penal. Acuzaţiile oficiale ale DNA la adresa primarului Sectorului 5