Veste proastă pentru sute de mii de români cu credite. IRCC crește din nou de la 1 aprilie, iar ratele vor exploda

IRCC va crește din nou de la 1 aprilie, iar ratele românilor care au credite bazate pe această dobândă se vor majora.

20 mart. 2023, 23:39
Veste proastă pentru sute de mii de români cu credite. IRCC crește din nou de la 1 aprilie, iar ratele vor exploda

La 1 aprilie va avea loc a șasea creștere consecutivă înregistrată de IRCC. În prezent, este aplicată valoarea aferentă trimestrului 3 din 2022, de 5,71%, care din aprilie va fi de 5,98%.

În septembrie anul trecut, în România, existau circa 450.000 de români de persoane care aveau credite legate de IRCC, conform Economica.net. Având în vedere că în septembrie și la începutul lunii octombrie, în 2033, ROBOR s-a aflat în jurul valorii de 8%, șansele ca numărul românilor cu credite legate de IRCC să fi crescut sunt mari.

Citește și: BNR, anunț de ultimă oră pentru românii care au credite: ”Ratele nu vor scădea prea curând”

Indicele IRCC este de două tipuri, zilnic și trimestrial. Cel zilnic se calculeză de BNR în fiecare zi și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor pe piața monetară inerbancară.

IRCC trimestrial, folosit la credite, se stabilește prin media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior, fiind aplicat de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.

Pe 31 marie BNR va publica noua valoare ITCC, aferentă trimestrului al patrulea din 2022. În perioada octombrie -decembrie 2022, valoarea zilnică maximă IRCC a fost de 7,0%, iar cea minimă a fost de 5,31%.

Citește și: Trucul legal prin care românii cu credite pot scăpa mai repede de datorii. Băncile l-au ţinut secret!

IRCC a înlocuit ROBOR și a fost aplicat creditelor de consum luate de români după luna mai a anului 2019. Prima valoare trimestrială comunicată de BNR a fost  de 2,36%, aferentă trimestrului 4 din 2018.

Astăzi, ROBOR la 3 luni avea o valoare de 6,85%, în scădere față de ziua precedentă și în linie cu evoluția din ultimele luni. În prima zi a acestui an când a fost publicat (2 ianuarie), indicele avea o valoare de 7,56% pe an. ROBOR la 6 luni a coborât la niveul de 7,19% pe an, iar ROBOR la 12 luni a scăzut la 7,56% pe an.