Veşti bune după cazul de meningită de la Colegiul „Gh. Lazăr” din Bucureşti. Ministerul Sănătăţii a făcut anunţul

Toate probele exudat luate de la copiii din Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr", unde săptămâna trecută o elevă diagnosticată cu meningită meningococică fulminantă a murit, au rezultat negativ, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti, citate de Agerpres. De asemenea, rezultatele analizelor celor 18 copii care s-au prezentat, în weekend, la Institutul 'Matei Balş' vor fi gata în cursul zilei de marţi.

RomaniaTV.net
22 apr. 2019, 08:16
Veşti bune după cazul de meningită de la Colegiul „Gh. Lazăr” din Bucureşti. Ministerul Sănătăţii a făcut anunţul

Cursurile au fost suspendate vineri la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Capitală pentru dezinfecţie, după ce o elevă a liceului a murit. Eleva a fost diagnosticată cu meningită meningococică fulminantă.  

Fetei de 18 ani i s-a făcut rău miercuri şi a fost lăsată să meargă acasă. Pentru că starea ei s-a înrăutăţit, un echipaj de la ambulanţă a transportat-o în timpul nopţii la Spitalul Universitar, unde i s-au făcut mai multe analize şi apoi a fost intubată. După ce rezultatele analizelor a arătat că fata suferă de meningită, medicii de la Spitalul Universitar au decis să o transfere la Instititul de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

„Tânăra de 18 ani a ajuns la Spitalul Universitar în jurul orei 4 dimineaţa de către un echipaj de urgenţă. A fost preluată de medicii din Camera de gardă. A venit cu nişte simptomatologii nu foarte specifice pentru acestă boală, mai exact o vărsătură după ce a mâncat un sandvis acasă şi toată lumea a crezut că este vorba despre o toxiinfecţie alimentară. La venire nu prezenta semne caracteristice pentru această boală. După ce a fost investigată, starea ei s-a agravat, pe corpul ei s-au dezvoltat nişte pete, care au cuprins în scurt timp tot corpul. Acesta a fost promul semn pentru colegii mei că este vorba despre o boală severă, ea venind la noi într-o stare de şoc septic, cu tulburări severe de coagulare, motiv pentru care în cadrul spitalului nostru nu i s-a putut face o puncţie lombară, acesta fiind procedura diagnostică în cazul meningitei. Dat fiind că evoluţia a fost extrem de severă, ulterior a intrat în comă, a fost intubată, ventilată mecanic şi prezentând această stare generală cu aceste pete pe tot corpul, s-a pus suspiciunea de meningită meningococică. În jurul orei 7.30 dimineaţa a fost transferată către Institutul „Matei Balş””, a declarat Adriana Nica, managerul Spitalului Universitar, la România TV.

„Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti au intervenit imediat ce au fost informaţi că la INI Bals este internată o pacienta în vârstă de 18 ani care a fost diagnosticată cu meningită meningococica, afecţiune care a dus la deces în cursul acestei zile. Conform procedurilor care se impun în acest caz, au fost stabiliţi toţi contactii direcţi, elevii a două clase de curs şi 10 dintre profesorii unui liceu din Capitală, cărora li s-au recoltat probe de exudat faringian şi li s-a administrat antibiotic în doză unică în scop profilactic”, a transmis, joi seară, Ministerul Sănătăţii.

Sursa citată a precizat că, împreună cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, s-a luat decizia suspendării cursurilor în data de 19 aprilie pentru a aplica în unitatea şcolară măsuri de decontaminare şi dezinfecţie.

„Infecţia cu meningococ se transmite pe calea aerului, doar în cazul unui contact foarte apropiat cu o persoană bolnavă sau purtătoare. Microorganismul nu este rezistent în mediul extern, fiind foarte sensibil la variaţiile de temperatura şi uscăciune. În unele cazuri se poate rare , poate apărea o formă fulminantă a bolii (meningococemie) cu o rată mare de deces. Doar contactii apropiaţi sunt testaţi în vederea posibilului portaj al meningococului şi li se aministreaza profilactic doză unică de antibiotic”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

Sursa citată a precizat că, potrivit ultimelor date raportate de Centrul Naţional de Control al Bolilor Transmisibile, în anul 2017 au fost înregistrate 63 de cazuri de meningită meningococica, din care 13 persoane au decedat.