Vești bune pentru această categorie de români. Tichetele de masă ar putea să aibă o valoare mai mare, din primăvară

Vin vești bune pentru românii care primesc tichete de masă. Valoarea acestora ar putea crește începând cu luna aprilie, potrivit unui proiect al Ministerului Muncii.

19 feb. 2022, 16:07
Vești bune pentru această categorie de români. Tichetele de masă ar putea să aibă o valoare mai mare, din primăvară

Tichetele de masă ar putea să aibă o valoare mai mare, din primăvară. Documentul pus în discuție de  Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale prevede creșterea tichetului de masă de la 20,09 la 20,17 lei.

Vești bune pentru această categorie de români. Tichetele de masă ar putea să aibă o valoare mai mare, din primăvară

Ultima dată când tichetelor de masă le-a crescut valoarea maximă  a fost  în luna octombrie a anului trecut, când suma a fost majorată de la 20,01 lei la 20,09 lei.

“Pentru semestrul I al anului 2022, începând cu luna aprilie 2022, valoarea nominală a unui tichet de masă  nu poate depăşi cuantumul de 20,17 lei. Valoarea nominalăse aplică şi pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2022 respectiv, august 2022 şi septembrie 2022”, se arată în proiect.

Ca valoarea tichetelor să treacă, proiectul pus în dezbatere trebuie aprobat de Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi publicat în Monitorul Oficial.

Tichetele de masă nu mai pot fi date decât pe card din luna februarie, nu și în formă materială, cum s-a putut până acum. Probabil cel mai popular beneficiu extrasalarial pe care îl oferă firmele, tichetele de masă au o destinație precisă: achitarea mesei sau achiziționarea de produse alimentare. Luna februarie a adus sfârșitul erei în care aceste tichete se dădeau pe hârtie – acum, ca toate celelalte bilete de valoare, ele pot fi acordate doar pe card, ceea ce face mult mai ușoară utilizarea banilor respectivi. Având o sarcină fiscală mult mai scăzută, tichetele de masă pot fi acordate tuturor salariaților, fie full, fie part time, inclusiv telesalariaților.

Principiul acestor tichete e că salariații pot beneficia de cel mult un tichet de masă pentru fiecare zi lucrătoare, iar acordarea acestora trebuie stabilită prin acordul părților. Aceste tichete nu se pot include însă în minimul cu care trebuie să fie plătit un angajat. Cu alte cuvinte, dacă un angajat e plătit cu minimul pe economie, în acest minim nu pot intra tichetele de masă, ci acordarea lor ar însemna, practic, ceva în plus la respectivul salariu minim.

Citește și: Tichete de masă 2022 şi pentru telesalariaţi. Ce se întâmplă dacă ai concediu medical pentru Covid