Veşti bune pentru angajaţi. Ce se întâmplă dacă sunt nedreptăţiţi de şefi. Klaus Iohannis a semnat decretul

Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede amenzi usturătoare pentru angajatorii care îşi nedreptăţesc angajaţii. 

RomaniaTV.net
25 iul. 2020, 08:22
Veşti bune pentru angajaţi. Ce se întâmplă dacă sunt nedreptăţiţi de şefi. Klaus Iohannis a semnat decretul

Actul normativ indică introducerea a noi amenzi cuprinse între 1.000 și 20.000 de lei pentru discriminarea sau concedierea salariaților pe motive de rasă, de etnice, religioase, de cetățenie, trăsături genetice, origine socială, sex, orientare sexuală, handicap, vârstă, boală cronică, infectare cu HIV, opțiune politică, activitate sindicală sau apartenență la o categorie defavorizată.

Legea mai prevede și că „discriminare directă orice act sau faptă de deosebire, excludere, restricție sau preferință care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrângerea ori înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării drepturilor prevăzute în legislația muncii”.

Mai mult decât atât, este interzisă concedierea salariaților pe criterii de rasă, etnie, culoare, limbă, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, etc. Nerespectarea dispozițiilor prevăzute în lege va fi sancționată cu amendă de la 1.000 de lei la 20.000 de lei, mai arată legea promulgată de președintele Iohannis.

„Orice discriminare directă sau indirectă față de un salariat, discriminare prin asociere, hărțuire sau faptă de victimizare, bazată pe criteriul de rasă, cetățenie, etnie, culoare, limbă, religie, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare cu HIV, opțiune politică, situație sau responsabilitate familială, apartenență ori activitate sindicală, apartenență la o categorie defavorizată, este interzisă”, potrivit actului normativ. 

Citeşte şi Ludovic Orban ameninţă cu amenzi. „E păcat să sufere cei corecţi din cauza celor care nu respectă legea”