Vești bune pentru angajații part-time! Mamele aflate în concediu de creștere a copilului vor primi mai mulți bani

Mamele aflate în concediu de creșterea copilului pot obține venituri salariale fără să își piardă indemnizația de la stat. Conform legislației în vigoare, pot beneficia de aceste venituri persoanele aflate în concediu de creștere a copilului care se angajează cu contract part-time.

09 aug. 2023, 16:42
Vești bune pentru angajații part-time! Mamele aflate în concediu de creștere a copilului vor primi mai mulți bani

Mamele aflate în concediu de creștere a copilului vor primi mai mulți bani. Cu toate acestea, singurii care sunt în dezavantaj sunt angajatorii, deoarece acestora le revine obligația să achite contribuțiile la pensii (CAS) și sănătate (CASS) la nivelul salariului minim brut pe țară.

Citește și Când vor primi mamele indemnizația de creștere a copilului majorată cu 50%. Ministerul Muncii a făcut anunțul

Mamele aflate în concediu de creștere a copilului vor primi mai mulți bani

În România, OUG 111/2010 le permite părinților aflați în concediul de creștere a copilului să obțină venituri salariale fără a-și pierde indemnizația de creștere.

Foarte important de precizat este faptul că în acest caz există un plafon și anume: veniturile nu pot depăși un nivel net anual de maximum 6.570 lei care în curând va deveni 10.512 lei. Astfel, indemnizația va avea o valoare de 547,5 lei net pe lună, în curând, 876 lei net pe lună.

Conform legislației în vigoare, plata unui astfel de venit net salarial este posibilă numai dacă persoanele aflate în concediul de creștere a copilului lucrează în baza unui contract de muncă cu normă parțială.

În aceste cazuri, dezavantajul este că CAS-ul și CASS-ul trebuie plătite ca pentru un salariu minim brut pe țară, nu la salariul efectiv obținut, în urma aplicării suprataxării în regim part-time.

Concret,  în conformitate cu prevederile OUG 16/2022, CAS și CASS trebuie calculate la nivelul salariului minim brut pe țară adică la 3.000 de lei, în 2023.

În cazul persoanelor fizice nu se aplică suprataxarea în regim de part-time în una dintre următoarele situații:

  • sunt elevi sau studenți, cu vârsta până la 26 de ani, aflați într-o formă de școlarizare;
  • sunt ucenici, potrivit legii, în vârstă de până la 18 ani;
  • sunt persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaște posibilitatea de a lucra mai puțin de 8 ore pe zi;
  • au calitatea de pensionari pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, cu excepția pensionarilor pentru limită de vârstă care
  • beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum și a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă din
  • sistemul public de pensii cu pensia stabilită în unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
  • realizează în cursul aceleiași luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă.

Citește și Misterul a fost rezolvat! Vica Blochina dezvăluie cum își câștigă banii: „Am eu o înțelegere foarte bună cu cel de Sus!”