Vești bune pentru români! Categoria de persoane care va beneficia de și mai multe zile de concediu

Vești bune pentru românii care vor să adopte un copil! Senatul a adoptat miercuri un proiect de lege care vizează dublarea concediului de acomodare cu durata maximă de doi ani.

15 dec. 2022, 09:06
Vești bune pentru români! Categoria de persoane care va beneficia de și mai multe zile de concediu
Categoria de persoane care va beneficia de și mai multe zile de concediu

Vești bune pentru români! Camera Senatului Senatorii au adoptat miercuri un proiect care vizează completarea legii 273 din 2004, privind procedura adopţiei, astfel încât persoanele care vor să adopte un copil să poată beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani.

Citește și ZILE LIBERE Un român poate sta acasă şi trei luni! Ghid complet despre zilele libere şi concediile ce trebuie acordate salariaților în 2023

Categoria de persoane care va beneficia de și mai multe zile de concediu

Noul proiect reglementează durata concediului de acomodare de care pot beneficia adoptatatorii şi propune creşterea acestei perioade de la maximum un an, cât este în prezent, la maximum doi ani.

”La baza acestei modificări legislative pentru creşterea duratei concediului de acomodare la maximum doi ani stă principiul egalităţii în faţa legii, principiu de rang constituţional conform căruia legea trebuie să ofere şanse egale tuturor cetăţenilor”, se arată în expunerea motivației.

Proiectul iniţiat de parlamentari PNL și susţinut de cei USR, dar și de minorităţi, are ca obiect de reglementare modificarea art.50 alin. (1) din Legea nr.273/2004 privind procedura adopţiei, astfel încât persoanele îndreptăţite să poată beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani, care include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, precum şi de o indemnizaţie lunară, potrivit raportului de admitere întocmit de comisia de specialitate.

”Adopţiile trebuie încurajate, pentru că avem zeci de mii de copii instituţionalizaţi în România. Avem ocazia să votăm o iniţiativă foarte bună, care va acorda tratament egal părinţilor care adoptă copii. Momentan, avem undeva la 600 de familii anual”, a declarat senatorul USR Irineu Darău.

Mai multe zile libere pentru bugetarii cu vechime în muncă

Bugetarii beneficiază de mai multe zile libere decât angajaţii din privat. În cazul angajaţilor la stat zilele de concediu se înmulţesc odată cu de vechimea în muncă.

Legislaţia în vigoare prevede că angajații din administrația publică au dreptul la concedii de odihnă anuale plătite, a căror durată poate fi cuprinsă între 21 sau 25 de zile lucrătoare, în raport cu vechimea în muncă.

Practic, cu cât au mai multă vechime în muncă, cu atât bugetarii vor avea mai multe zile libere plătite de stat.

CONCEDII 2023. La câte zile libere ai dreptul în funcţie de vechimea în muncă

HOTĂRÂRE nr. 250 din 8 mai 1992 prevede că salariații din administrația publică au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihnă plătit, cu o durată de 21 sau 25 zile lucrătoare, în raport cu vechimea lor în muncă, după cum urmează:

Pentru o vechime în muncă de până la 10 ani, durata concediului de odihnă este de 21 zile lucrătoare

Pentru o vechime în muncă de peste 10 ani, durata concediului de odihnă este de 25 zile lucrătoare

 

Citește și CONCEDII 2023. Mai multe zile libere pentru bugetarii cu vechime în muncă