Vești bune pentru români! Se dau 400 de euro gratis de la stat. Cine sunt cei care vor beneficia de această sumă

Începând din luna februarie, toți angajatorii care oferă abonamente de sport pentru întreținere, prevenire sau terapie vor fi scutiți de la plata taxelor salariale la stat.

15 ian. 2023, 20:15
Vești bune pentru români! Se dau 400 de euro gratis de la stat. Cine sunt cei care vor beneficia de această sumă
Vești bune pentru români! Se dau 400 de euro gratis de la stat.

Se dau 400 de euro gratis de la stat. Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea prin care angajatorii care le vor plăti abonamente de sport angajaților nu vor mai trebui să plătească impozitul pe venit și contribuțiile sociale pentru pensii (CAS), sănătate (CASS) și muncă (CAM).

Citește și Se schimbă banii. Aceste bancnote nu mai sunt primite la magazin de pe 14 ianuarie. Ce se întâmplă cu bancomatele

Se dau 400 de euro gratis de la stat

Noua lege va intra în vigoare începând din februarie 2023 și prevede că scutirea de taxe salariale se va aplica numai dacă angajatorul va acorda beneficiul respectiv într-o limită anuală de 400 de euro de persoană.

Conform actului normativ „contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităților sportive în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum și contravaloarea abonamentelor, oferite de același furnizor care acționează în nume propriu sau în calitate de intermediar, ce includ atât servicii medicale, cât și dreptul de a utiliza facilitățile sportive, în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajator pentru angajații proprii, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană.”

Codurile CAEN vizate de noua lege sunt pentru activități ale bazelor sportive, activități ale cluburilor sportive și activități ale centrelor de fitness.

Astfel, angajatorii care vor aplica această lege nu vor mai plăti taxe salariale către stat, impozitul pe venit care are o cotă de 10%, CAS care are o cotă de 25%, CASS care are o cotă de 10% și CAM care are o cotă de 2,25%.

Veste proastă pentru milioane de bugetari de la Ministerul Finanţelor

Valoarea tichetelor de vacanță nu a crescut în 2023. În schimb, sunt prevăzute amenzi colosale pentru românii care își vând voucherele.

Valoarea tichetelor de vacanță pentru 2023 a fost anunțată de Ministerul Finanțelor. Potrivit documentului, angajații din instituțiile de stat vor primi aceste tichete de vacanță.  Astfel, valoarea acestor vouchere de vacanță este de 1.450 de lei, fiind neschimbată față de anii trecuți.

Potrivit legii, „instituţiile publice (…) indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, a transmis joi, 12 ianuarie, Ministerul Finanțelor.

Aceste vouchere de vacanță sunt valabile un an de la data emiterii și, potrivit legii, fiecare voucher trebuie să aibă înscris emitentul şi datele sale de identificare, valoarea nominală a tichetului de vacantă, angajatorul şi datele sale de identificare, numele, prenumele şi codul numeric personal ale angajatului care este în drept să utilizeze tichetul de vacanţă, spaţiul destinat înscrierii perioadei în care a fost utilizat şi aplicării ştampilei unităţii afiliate, interdicţia unităţii afiliate de a plăti diferenţa în bani dintre valoarea tichetului de vacanţă şi valoarea pachetului de servicii către utilizatorii tichetelor de vacanţă.

De asemenea, pentru a fi valabil, tichetul mai trebuie să aibă înscrisă perioada de valabilitate a utilizării tichetului de vacanţă. Emitenţii tichetelor de vacanţă au obligaţia de a asigura circulaţia tichetelor de vacanţă în condiţii de siguranţă.

Mai trebuie menționat că tichetele nu sunt transmisibile și pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Comercializarea lor este sancționată cu amenzi de până la 10.000 de lei.

„(1) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei acceptarea de către unitatea afiliată spre comercializare a tichetelor de vacanţă de către alte persoane decât titularul tichetului de vacanţă. (2) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 10.000 lei şi retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licenţei de turism acceptarea de către unităţile afiliate de tichete de vacanţă pentru achiziţionarea de servicii care nu îndeplinesc condiţiile pachetului minim de servicii prevăzut la art. 1 alin. (7).  (3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei fapta unităţii afiliate de a da rest în bani la tichetul de vacanţă”, se mai arată în document.

Citește și Vouchere facturi 2023. Câţi bani primesc pe card românii care au pensii mai mari de 1501 lei sau de 2001 lei