Vești bune pentru români! Se ieftinesc panourile solare și pompele de căldură

Camera Deputaţilor a votat marți legea pe care o așteptau românii copleșiți de facturile uriașe la energia electrică. Panourile fotovoltaice și pompele de căldură se ieftinesc, prin reducerea cotei TVA de la 19% la 5%.

14 dec. 2022, 09:23
Vești bune pentru români! Se ieftinesc panourile solare și pompele de căldură
Se ieftinesc panourile solare și pompele de căldură

Se ieftinesc panourile solare și pompele de căldură. Camera Deputaţilor a adoptat marți un proiect de lege care îi va ajuta pe români să facă față exploziei prețurilor. Noul act normativ prevede reducerea cotei TVA de la 19% la 5% pentru livrările de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi solare.

Citește și Virgil Popescu anunță lansarea un nou program pentru montarea de panouri fotovoltaice. Cine va beneficia de acest proiect

Se ieftinesc panourile solare și pompele de căldură

Noul act normativ adoptat marți prevede completarea articolului 291 alineatul (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, în sensul reducerii cotei de TVA aferentă livrărilor de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi panouri solare termice, de la nivelul standard de 19% la 5% asupra bazei de impozitare, în scopul reducerii consumului de energie electrică şi a dependenţei consumatorilor faţă de volatilitatea pieţei de profil.

Conform documentului, cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare şi pentru livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, sisteme de încălzire cu emisii scăzute de înaltă eficienţă care se încadrează în valorile de referinţă pentru emisiile de PM stabilite în directivele europene, destinate locuinţelor, inclusiv a kiturilor de instalare, a componentelor, respectiv a soluţiilor complete, după caz, precum şi cele destinate clădirilor administraţiei publice centrale sau locale, clădirilor entităţilor aflate în coordonarea/subordonarea acestora, cu excepţia societăţilor comerciale.

Toate clădirile noi din UE vor fi obligate să aibă panouri solare

Executivul comunitar vrea ca jumătate din energia UE să provină din surse regenerabile în 2030, mai mult decât dublu faţă de nivelul actual. Costul total al atingerii acestui obiectiv ar urma să se ridice la sute de miliarde de euro dar aceste costuri ar fi compensate de economii anuale de 84 de miliarde de euro generate de reducerea importurilor de combustibili fosili, susţine un plan al Bruxelles-ului denumit „RepowerEU” şi consultat de Financial Times. Una din propuneri este „introducerea obligativităţii de a avea panouri solare pe acoperişul tuturor noilor clădiri şi al tuturor clădirilor existente cu performanţe energetice clasa D şi peste”.

Planul iniţial al UE, conform căruia emisiile de carbon trebuiau reduse cu 55% până în 2030 comparativ cu nivelul lor din 1990, cerea o ţintă de 40% pentru regenerabile. Însă războiul din Ucraina a impulsionat Bruxelles-ul să încerce să obţină independenţa energetică de Rusia, care este responsabilă pentru 40% din necesarul de gaze al blocului comunitar şi 20% din livrările de petrol.

Documentul RepowerEU, care este posibil să sufere modificări înainte de a fi publicat miercuri, susţine că energiile regenerabile sunt cea mai bună modalitate pentru a lupta cu schimbările climatice şi a atinge independenţa energetică, împreună cu importurile de gaze lichefiate şi hidrogenul generat din electricitate regenerabilă.

Gospodăriile ar urma să plătească, în medie, 309 de euro pe an în plus conform planurilor Comisiei.

Citește și Virgil Popescu, înjurat şi ameninţat cu moartea pentru „taxa pe soare”: „Mi-aş dori să trăim într-o ţară în care să nu primesc constant ameninţări cu moartea” GALERIE FOTO