Veşti bune pentru români. Se măresc salariile. Ce condiţie trebuie îndeplinită ca să primeşti mai mulţi bani

O anumită categorie de salariaţi ar putea beneficia de un salariu mai mare. În Camera Deputaților a ajuns o propunere de lege prin care se dorește instituirea unor coeficienți de ierarhizare a salariului minim pe economie. Schimbarea prevede echilibrarea sistemului de salarizare între sectorul bugetar și cel privat, prin aplicarea unor coeficienți de ierarhizare salarială la salariul minim brut pe țară garantat în plată. Criteriul de care se va ține cont este cel legat de nivelul de studii.

RomaniaTV.net
19 feb. 2020, 09:34
Veşti bune pentru români. Se măresc salariile. Ce condiţie trebuie îndeplinită ca să primeşti mai mulţi bani

Potrivit acestei propuneri, angajații care au studii superioare ar urma să beneficieze de un coeficient de salarizare de 1,7, adică veniturile vor porni de la 3791 de lei pentru salariul minim brut. În prezent, valoarea acestuia este de 2230 de lei.

Dacă va fi aplicată această regulă, atunci un angajat va primi în mână 2.288 de lei, iar angajatorul va plăti un cost total de 3876 de lei pe lună. La un calcul simplu se poate observa că angajatorul va avea o creștere a costurilor salariale de peste 60%.

Salariul minim brut diferențiat pentru angajații cu facultate, care au cel puțin un an vechime în muncă în domeniul studiilor superioare, este în prezent de 2350 lei brut pe lună. La acest nivel salarial, remunerația netă primită de angajat este de 1413 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2403 lei.

Citeşte şi România, ţara cu cea mai mică pondere a salariului minim în cadrul salariului mediu. Cum ar creşte venitul cu salariul minim european